Wednesday, July 4, 2012

"Шкатулка с секретом" / "Saladusega mängutoos" (1976)

Selline lühike muusikaline animatsioon. Visuaalselt väga tuntavalt biitlite "Kollase allveelaeva" järglane, muusikaliselt mitte nii väga. Ehkki tegu peaks olema just "muusikalise fantaasiaga" Vladimir Odojevski lasteraamatust "Linnake tubakatoosis" ainetel, oli tulemus kuidagi häirivalt metalse ja agressiivse kõlaga. Väga intensiivne, üsna kohatu lastemultikale (kas see ongi üldse lastele suunatud?) ja kõrgehäälsest laulust saadetud. 
Tegevus toimub peamiselt ühe katkise mängutoosi sees. Poisike tahab teada, mis saladus see siis on, mille pärast toosike enam ei mängi. Ennäe, muutubki pöialpoisi suuruseks ja läheb karbi sisemust avastama. Seal selgub, et ülbed jupid on enda hulgast ühe välja heitnud, taipamata, et teda on tervikliku ja töötava mehhanismi moodustamiseks vaja samapalju, kui kõiki teisigi. Mingit lõplikku "moraali" või "lahendust" siin ei ole, lihtsalt palju laulu ja tagakiusamist.
Hakkasin seda multsi vaatama kõrgete ootustega - kordustel põhinev, mutrite ja kruvidega täidetud mehhanism tõotas põnevat keskkonda, kus 60ndate esteetikat rakendada. Pidin aga pettuma.
Üldiselt tundus, et nii helis kui pildis püüdis filmike oma kuulsat Lääne eeskuju kohmakalt ja samas liiga otseselt kopeeridat. Vaadake parem mõnd allpool tutvustatud animatsioonidest.

No comments:

Post a Comment