Tuesday, July 10, 2012

"The Bat" / "Nahkhiir" (1926)

Veel enne kui Bob Kane´i Batman oma lillades liibukates Ameerikat vallutas, oli Roland West loonud küll vähem võluva, kuid niisama salapärase Nahkhiire tegelaskuju. Muidugi sündis Batman väga erinevate kultuuriliste mõjude tulemusel, kuid visuaalne sümboolika on siin juba selgelt olemas. Kui veelgi täpsem olla, siis Kane võttis schnitti pigem 4 aastat hiljem valminud heliga remake´st "The Bat Whispers", kuid kuna lugu ja režissöör on samad, siis on "The Bat" ikkagi Gotham City kangelase vanaisa.
Paljudest sarnasustest hoolimata on muidugi olulisi lahknevusi - kõige silmatorkavamana see, et Nahkhiir on varas ja mõrtsukas. Röövinud suurema summa raha, kiusab ta nüüd tervet maamõisatäit kõige erinevamaid inimesi. Kõik tahaksid tema identiteeti teada, aga kuni lõpuni varjab ta seda kiivalt - küll ilmub saladuslik vari siit, küll leitakse lühike kirjake sealt. Sama usinalt kui Nahkhiirt otsitakse ka 200 000 dollarit, mille ta röövis ja mis nüüd olevat peidetud ühte majas asuvasse salaruumi. 
Raha ja Nahkhiirt ajavad taga nii detektiivid, pangatöötajad, maja elanikud ja teenijad kui noor armastajapaar. Kõigil neil on aga omad motiivid ning räpased saladused, nii et tahtmatult töötatakse üksteisele vastu. Kõige meeldejäävam tegelane on kahtlustav ja hüsteeriline teenijanna Lizzie, kes hoolitseb selle eest, et nalja ka saaks ning leiab nii mõnegi korra ootamatult tera. 
Tänapäeva vaataja jaoks on film ikkagi paras segapuder. Pidev jooksmine ja mehkeldamine käib, kuid raske jälgida, kes nüüd mida paljastas. Väga ei tahagi, sest Nahkhiire tegelaskuju pole teab mis meeldejääv - oma kohmaka maski ning olematute supervõimetega (lendava keebi asemel eelistab ta redelit või tassib kaasas kotitäit konkse, mis just kuigi mugavat muljet ei jäta) on ta pigem harilik murdvaras, kui kuri geenius. Rääkimata sellest, et talle mingi isiksus kujundataks või tal nahkhiirtega peale öise eluviisi ja tohutute kõrvade muud ühist oleks. Nosferatu näiteks, ka 20ndate laps, vat see oli alles kuri mastermind ja kirglik-kannatav tegelane! Nahkhiir aga, kui ta poleks inspireerinud üht suurimat 20. saj popkultuuri kuju, oleks ehk peagi unustusse vajunud.
George Clooney oleks võinud ka Nahkhiire kuulsaks mängida.

No comments:

Post a Comment