Tuesday, July 17, 2012

"Корова" / "Lehm" (1989)

Aleksandr Petrovi lavastajadebüüt/režiikursuse lõputöö. Kandideeris järgmisel aastal ka Oscarile (üldse on Petrov parima lühianimatsiooni kategoorias kuldmehikesele kandideerinud neljal korral ja võitis selle 2000.a "Vanamees ja meri" eest).
"Lehm" on kõige realistlikum vene külaelu kujutav multikas, mida näinud olen. Õhustik luuakse väheste, kuid valitud detailidega - tühijavõitu talutare, pidevalt möödakihutav rong, kärbsed lehma silmas ja klaasil, vanamees, kes läheb lehma müüma ja järgmise hommikul jommis peaga koju jõuab...
Aluseks Andrei Platonovi samanimeline jutustus.
Lehma lugu jutustatakse läbi poisikese silmade, kes sõbrustab lehma ja tema poja, vasikaga. Paraku müüakse vasikas lihaks ning lehma kurbust ei suuda ravida seegi, kui poisike end talle uueks pojaks pakub. Film veereb kiiresti oma lõpuni. Läbi saab ka poisi lapsepõlv, kes toitja ja sõbra kaotust raskelt läbi elab. 
Tugeva emotsiooniga lugu. Muidugi teostus veidi vähem meisterlik, kui Petrovi hilisematel filmidel, aga midagi ette heita ka pole. Talle omaseid unenäolisi metamorfoose on siin küll vähem, kuid raudteed kündev äke ja veel paar kohta mõjuvad seda teravamalt. Soovitan kõigil petrovi-sõpradel üles otsida.

No comments:

Post a Comment