Monday, July 9, 2012

"Bedazzled" / "Võrgutav Saatan" (1967)

Veel suvist vaatamist - 60ndate briti komöödia Peter Cooki ja Dudley Moore´iga peaosas. Reklaamiks nii palju, et see duo on tuntud kui satiirilise huumori buumi algatajad 60ndate Inglismaal ning Stephen Fry, samuti hästi vaimukas mees, on Peter Cooki iseloomustanud kui "naljakaim mees, kes iial elanud".
Siin filmis on Peter Cook Saatana rollis ja loob võluva ning mitte just tüüpilise põrguvürsti kuju. Kui kõrvale jätta asjaolu, et ta vaese mehe hinge jahib, on ta Stanley´le (Dudley Moore) pigem sõbra ja mentori rollis. Kuradi ja äpukese Stanley suhet iseloomustab paremini Stanley kommentaar "You´re the first person ever to be nice to me...and you´re the Devil."
Stanley töötab kiirtoidukohas, unistab seal ettekandjana töötavast Margaretist, kuid, suutmata selles osas midagi ette võtta, otsustab oma õnnetu elu lõpetada. Siis astubki tema ellu Kurat ise, kes lubab mehele 7 soovi tema hinge vastu. Kõlab nagu päris hea tehing, kuid kõik soovid on kuidagi kipakad ja valedelt alustelt üles ehitatud. Lihtsamaks ei tee asja ka Kurat ise, kes korduvalt Stanley võistlejana esineb.
Võibolla on paremini tuntud filmi 2000. a USA re-make, mida TV3 vahel ikka hilisõhtuti näitab ja mille DVD-d kunagi võileivahinna eest osta sai. Neile, kes seda juba näinud ja kaaluvad, kas originaali vaadata või mitte, siis arvan, et kindlasti. Siin pole lugu isegi tavalises "hea originaal" ja "vilets koopia" vastanduses, kuna filmid on, ühistest eeldustest (hingemüümine ja 7 soovi) hoolimata väga erinevad. Nii tegelaskujude kui muus osas. 1967.a versioon on spetsiifilisemalt suunatud inglise publikule ja, kuna stsenaristideks samuti Cook ja Moore, suuresti ühiskonnakriitilise huumoriga. USA versioon on enam üldmeelelahutuslik. Vana filmi eeliseks on küll tugev ja vaimukas dialoog, kuid mõne vaataja jaoks võib see üldtempo kuidagi aeglaseks muuta. Episoodid (soovid) on samuti erinevad, paari ühtimisega, ning juba eelnevalt mainitud Stanley ja Kuradi suhe (siin pigem sõprus, uusversioonis võrgutus). Nii et avastamisrõõmu peaks jätkuma.
Stanley (Jumala kohta): "But He is English, isn't He?"
Kurat: "Oh yes. Very upper class."

No comments:

Post a Comment