Friday, July 6, 2012

"Ух ты, говорящая рыба!" / "Oh sa, rääkiv kala!" (1983)

Armenfilmi alt tuli palju selliseid äratuntavalt veidra käekirjaga multikaid, mille autoriks oli varasurnud Robert Saakjants (Роберт Саакянц, 1950 Bakuu - 2009 Jerevan), kes tihti oli oma filmidele nii režissööriks, stsenaristiks kui multiplikaatoriks. Veel on iseloomulik, et mitmed tema multifilmid põhinevad armeenia kirjandusel või rahvajuttudel. Siinne animatsioon siis kirjanik Tumanjani ühel lühijutul, mis omakorda on variant kuldkala loost.
Vana kalur püüab merest rääkiva kala, kuid laseb ta palve peale vette tagasi. Nukralt istub õhtusöögita mees kalda peal, kui appi tuleb võlur E-eh (ülemisel pildil), kes kingib talle võlulaua. Kalur lippab rõõmsalt koju, kuid peagi selgub, et E-eh ei olnudki nii omakasupüüdmatu, kui algul näis. Vanamehel ja ta naisel tuleb südaööl mõistatusi arvata, kui nad lauakest ja oma elu säilitada tahavad. Õnneks palub nende pool öömaja salapärane sõnaosav noormees.
Alla kümneminutiline multikas on nii tihedalt täis pikitud metamorfoose, kõrvalepõikeid ja jutu visualiseeringuid, et lausa lust vaadata. Eriti E-eh, kes oma olemuselt on pidevas muutumises ning kõikvõimalikes pikkustes ja laiustes oma kuju muudab. Ehkki loos endas ju midagi uut ei ole, annavad vaimukad tegelaskujud ning sürrealistlik pildikeel sellele uue hingamise, lisaks mõned lõuna-kaukaasia eripärad. Sellest Robert Saakjantsist (Saakjantsust?) aga tuleb millalgi veel juttu.
Võlur kannab adit?

2 comments:

  1. nüüd on küll leibelisüsteem omadega hunnikus

    ReplyDelete
  2. kõik on õige ja töötab ju.
    või, misasja?

    ReplyDelete