Tuesday, July 3, 2012

"Fantadroms" / "Fantadroomid" (1985-1995)

Lätlased on kahtlemata Läänemere regiooni suurimad hipid. Nad kannavad lillepärgi, oma riigihümnis soovivad vaid luba õnnelikult Lätimaa pinnal tantsida ja neil on multikas "Fantadroms", mis valmis legendaarses Dauka animatsioonistuudios ja kehastab sedasama lustlikku trallitamist. Sedapuhku juba kosmosemastaabis. 
Võibolla mõned minust vanemad inimesed mäletavad seda veel televisioonist ja neile toob see kaasa nostalgilisi mälestusi. Minu jaoks oli tegu üllatava ja värske leiuga hilisest Nõukogude Liidu sürrealismist. Kuna osade pealkirju näidatakse nii inglise, saksa, prantsuse, vene kui läti keeles, oli tegu ilmselt impordikski mõeldud toodanguga. Samuti kõneldakse siin ainult "tulnukate" keeles, mis igaühele mõistetav on. 
Siuke värviline, lõbus ja seikluslik - näitaksin tulevikus oma lastelegi, Cartoon Networkile vahelduseks.
Peategelaseks on kujumuutev kollane kass Indrikis XIII, kosmosepäästja. Iga episood algab kassi sünniga mingist mustast kastist, lõppeb aga tema aevastusega. Algul näidati ka inimkosmonaute, kes kassi kontrollisid, hilisemates episoodides on ta juba enam-vähem isetekkeline.
Kassi ümber on armuintriig - temast on sisse võetud nii hiireke, kes unicycle´i peal mööda kosmost väntab ja üks lilla tark kiisu, kes samuti kuju muudab. Kõrvalosades pilveke, siga ja ussike.
Muid ühisnimetajaid osade vahel on raske välja tuua, tegevus on üsna suvaline ja ettearvamatu. Samas argine (kosmilisteks probleemideks on nt see, kui pilvel muna süües sool otsa saab).
Kümne aasta jooksul toodeti kokku kolmteist 7-minutilist osa. Mitte just palju, kuid piisavalt, et mõnusat õhtupoolikut sisustada. Päris kaine peaga inimene siiski üle kolme episoodi jutti ei jõua vaadata. Ära kammib. Kindlasti üks veidramaid lähituleviku ja kosmoserändude kujutisi. Samas arvutid ja skype on siin juba täitsa olemas.Viimane paikneb Indrikis XIII käpa sees.
Oh neid lätlasi...

3 comments:

  1. mäletan, et kui eesti keeles peale loeti, oli indrikis, mitte indriks. originaalis võis muidugi viimane olla.

    ReplyDelete
    Replies
    1. mis seal üldse peale oli lugeda? aga jah, oli jaa pliiatsi peal ikka indirkis kirjas. tähh! parandasin ära.

      Delete
  2. ma ei tea, ma mäletan ainult paari esimest osa, ma ei teadnudki, et neid nii palju tehti.
    mu meelest seal oli küll mingit teksti. indrikis kolmeteistkümnes on sellepärast meelde jäänud, et klassivend indrekule sai nii öeldud mingi aeg.

    ReplyDelete