Sunday, January 8, 2012

"Polar Bear – Spy on the Ice" / "Jääkaru - spioonikaamera jääl" (2010)

Olen alati muret tundnud selle üle, kui vähesed inimesed tegelikult mõistavad, kui nunnud jääkarud ikkagi on. Kõigile neile soovituseks see dokumentaal. Teised vaatavad seda nagunii. 
Tõesti, alguses jäin dokki ETV-lt vahtima selle nunnususe pärast. Hiljem juba tehnilistel põhjustel, millest siin allpool kirjutan ning siis, kui selgus, et alatu telekanal on tunnipikkuse filmi kahe pooltunni ja kahe nädala vahel ära jaganud, otsustasin agaralt lisainfi ja täispikka filmi otsida.
Saate režissöör, BBC-le mitmeid loodusfilme teinud John Downer on silma paistnud just oma innovaatiliste tehniliste lahendustega, mis lubavad vaataja loomadele lähemale kui kunagi varem. Näiteks oli ta esimene, kes kinnitas kaamera linnu tiivakese külge ja filmis nende migratsiooni n.ö seestpoolt, otse keset parve. Taoliseid vuajeristlikke spioonifilme on ta teinud teisigi: "Tiger - Spy in the Jungle" (2008), "Trek - Spy on the Wildebeest" (2007), "Elephants - Spy in the Herd" (2003), "Lions - Spy in the Den" (2002) jmt. Uurige ise lähemalt Downer Productions´i kodulehelt siit.
Käesolevas sarjas näiteks olid kasutusel kolme tüüpi kaamera: ujuv "jääkaamera" (ülemisel pildil); "tuisukaamera", mis suht mobiilselt üle jääväljade uisutas ja mõmmide eest vajadusel põgenes (alumine pilt) ning "lumepallkaamera", mida tuisukaamera võis väljastada ja mis vajadusel ise tagasi tuisukaamera juurde veeres (pall alumisel keskmisel pildil). Mis oli üsna äge, oli tõdemus, et inimest filmiprotsessi eluga riskima ja loome häirima vaja ei olegi. Lisaks sellele, et kõik kaamerad olid high-tech ja superolustikukindlad, oli neil väikse tehisintellekti mõõtu mõistus, arvestades ise rakursse maapinna suhtes, kaugusi jms, laveerides keset vett jääpankade vahel ja liikudes koos karudega.
Muidugi jagus sellistegi üsna neutraalsete mehhanismide kallal jändamist ja uudishimutsemist ning paljudes kaadrites olid koonud, keeled ja silmad. Üldiselt siiski edukas eksperiment.
Saade filmiski jääkarusid aastase elutsükli jooksul Teravmägedel, jäädvustades armumänge, poegade kasvatamist ja toiduhankimist. Bioloogilist juttu oleks võinud rohkem olla. Aga ega see lihtsalt ilusa filmi vaatamine kah kedagi halvemaks ei tee.
 Põhivõte, millega isased karud püüdsid emastele muljet avaldada.
B-horrormovie stilistikat.

No comments:

Post a Comment