Sunday, January 22, 2012

"Dust Devil" / "Kõrbekurat" (1992)

Film, mis võiks huvitada kõiki antropolooge ja folkloriste, viib meid aafrika musta maagia, põlis- ja uusasukate vaheliste vastuolude ning kaunite loodusvaadete keskele. Visuaalselt väga väljapeetud, stiilne ja terviklik õudukas. Tegevustiku paigutamine Aafrikasse kandis end igati välja, lisaks näpuotsaga haihtuva hääletaja õudusi ja romantikat.
Robert John Burke´i kuratlikus peaosas oma hillitsetud julmusega oli samuti hea vaadata. Ilmselt mitte esimene kujutluspilt, mis aafrika deemonitele mõeldes pähe tuleb, kuid oma ootamatuses seda parem. Mõned B-kategooria efektid kummimaskide näol oleksid võinud ju olemata olla, kuid pust budjet.
Filmis on kolm üksteisega põimunud tegevusliini: mehe juurest põgenev naine (Chelsea Field), oma musti tegusid sooritav kõrbedeemon ja teda jahtiv politseinik, kes kannab minevikusüüd oma poja surma eest.
Kurjuse motiive avatakse hämaras mõistukõnes, nii et väga suurt selgust erinevate sümbolite ja võikuste osas ei selgu. Teisalt ongi ju tegu müstilist laadi õudusfilmiga, mitte "Namiibia mütoloogia III köitega". Üldiselt on kurat juba pikemat aega inimese kujus ja kurb, sest tahaks vaimude ilma tagasi. Selleks peab ta aga piisava hulga ohvreid hankima, et neilt erinevate kehaosade näol elujõudu koguda. Ohvriteks sobivad vaid eluga ummikuse jooksnud inimesed, kelles juba pesitseb teatav loobumus.
Film on pea kaks tundi pikk. Ette on heidetud venimist, kuid eks see olene vaataja temperamendist ja ootustest. Minu jaoks kompenseerisid ilusad kaadrid kõrbest, lüürilised kõrvalepõiked rahvapärimuse teemadel jms madistamise puudumise täitsa hästi.
Filmi algupärade kohta netist selgust ei saanud. Väidetavalt tuli algtõuge režissöör-stsenarist Richard Stanley´le ühest unenäost. Spekuleeriti ka reaalsete sarimõrvade teemal, mis sealkandis toimunud. Ja ilmselt põhineb ühtteist "tegelikel" uskumistel.
Filmi ilu taustaks veel nii palju, et üks produtsente olla võttekohtade otsinguil kõrbesse eksinud ja tolmust täidetud namiibia teed tõmbasid 7 nädala jooksul seisma 16 filmigrupi veokit.

No comments:

Post a Comment