Friday, January 6, 2012

"At Last the 1948 Show" (1967)

Kui mõned näod ära vahetada, võiks seda vabalt Monty Pythoniga segi ajada. Tegu ongi kultussarja otsese eelkäijaga, mida kahe hooaja jagu vändati. Sarja saatus on traagiline: algsest 14 episoodist enamus hävis hilisema telearhiivi korrastuse käigus, John Cleese´il õnnestus päästa 2 originaali, veel mõned taastati ümbersalvestuste põhjal. Sarja heli on täielikult olemas tänu eraldi avaldatud LP-dele.
Videomaterjalist on praeguseks veel kaotsis neli, viis osa on täielikult taastatud ja viis poolikud. Need viis täielikku on tänaseks ka DVD-na välja lastud ja kõigile kättesaadavad.
 Kaader põnevussarjast "Mice Cry Softly Charlotte"

Stsenaariumi autoriteks on John Cleese ja Tim Brooke-Taylor. Sketšides astusid lisaks neile üles Graham Chapman ja Marty Feldman. Pealkiri viitavat BBC halvale harjumusele sarju arhiiviriiulitel hoida ja kuudepikkuste hilinemistega eetrisse saata.
Absurdihuumor on suunatud eelkõige madalaeelarveliste TV-saadete, ametnike, müüjate ja inglise viisakuse vastu. Paari siin esitatud sketši võis hiljem näha veel filmis "How to irritate people" (1969) (tüütu saatejuhi monoloog sõnavabaduse teemal võeti üle üksüheselt, veidi kohandatult ka julma televiktoriini episood John Cleese´iga peaosas). Ning mõningaid on taasesitatud Monty Pythoni raames.
Kui kaht sarja veel omavahel kõrvutada, torkas silma, et siin kogu tegevus stuudioseinte vahel üles oli võetud, sellal kui Monty Python ka laiahaardelisemaid esinemisi vabas õhus pakkus. No ja oli see siis märk kogenematusest või muust, kuid siin-seal võis näha, kuidas mehed ise oma totruste peale muhelema hakkasid.
Hea inglise absurdihuumor ja kindla peale vaatamine. Üht ägedat sketši võib vaadata ka youtube´s SIIT.
Sketše juhatas sisse tüütuvõitu blondiin Aimi MacDonald. 
Võibolla mitte ainult Monty Pythoni eelkäija?

No comments:

Post a Comment