Thursday, December 1, 2011

"Ukradená vzducholoď "/ "Varastatud õhulaev" (1967)

Teos, kus seguneb animatsioon ja mängufilm, kus pea iga kaader näeb välja nagu sajandialguse postkaart, kus on kuhjaga seiklusi, nalja ja ootamatusi ning mis tekitas tahtmine sõbrad kokku kutsuda, aeda onn ehitada ja nädal aega robinsone mängida.
Detailidest: 
Režissöör: Karel Zeman. Põhineb osaliselt Jules Verne´i teosel "Kaheaastane puhkus". 
Viis poissi varastavad õhulaeva. Oma rännakul jõutakse asustamata saarele, kohtutakse piraatide ja kapten Nemoga. Asjasse on segatud ka kuri spioon, šarmantne ajakirjanik ning õhulaeva petturlikud leiutajad. Alguse saab lugu, mida mõnuga jutustatakse ja mis mitmeid humoorikaid pöördeid jõuab võtta.
Zeman on teinud veel kaks Jules Verne´i raamatutel põhinevat filmi, kuid käesolev on neist kõige tuntum ja kuuldavasti ka kõige parem (lähiajal loodaks siiski ka teised kaks ära näha).
Kui filmile üldse midagi ette heita, siis ehk kohatist grotesksust ja seda, et sellise muidu meisterlikult tehtud lastefilmi puhulgi teatud poliitilisest aspektist hoiduda ei suudetud - kapitalistid on ikka pahad, spioonid närused ja lapsed pärit erinevatest sotsiaalsetest klassidest, et kõik ikka korrektne oleks. 
Aga muidu - visuaalselt mõnus retk läbi nostalgilise ja jabura maailma. 






No comments:

Post a Comment