Friday, December 9, 2011

"Dreams That Money Can Buy" / "Ostetavad unelmad" (1947)

Film, mis on oma koha kunsti- ja kinoajaloos kinnitanud juba selles osalenute nimekirjaga. Režissööriks on Hans Richter, sürrealist ja dadaist, tuntud filmiteoreetik ja -praktik.  Kirjutamises-lavastamises olid abis veel Max Ernst, Marcel Duchamp, Man Ray, Alexander Calder, Darius Milhaud and Fernand Léger. Mitmete nende kunstnike teoseid võib filmis ka "rekvisiitidena" näha. Muusika osas oli abis John Cage. Oma aja kohta on film absoluutne tase, nii tehnilistelt lahendustelt kui oma uuenduslikkuselt. Selliseid filme tehti enamasti 70ndatel. Ent kui "ajalooline väärtus" kõrvale jätta, on tänapäevasegi vaataja jaoks tegu nutika ning vaimuka filmiga, mis kasutab lihtsaid, kuid efektseid vahendeid.
Rahalistes raskustes noorel mehel tuleb mõte müüa inimestele unistusi. Film koosnebki unenäolistest klippidest, kus peategelane järgmise kliendi alateadvusesse süveneb. Neis on kasutatud väga mitmekesiseid tehnilisi lahendusi ning lineaarne loogika tuleb üldjuhul ukse taha jätta. Üheks võluvamaks klipiks minu jaoks oli pimeda traadikunstniku unistus tsirkusest, mille oli kirjutanud kineetiliste kunstiteoste looja Alexander Calder ja mis oli teostatud stop-motion´ina.
See film on vist google videos ka üleval, nii et sealtki saab ehk vaadata. Selline mõnus õhtune teadvusevool, kus sa päriselt ei saa aru, mis toimub, aga oletad heausklikult, et ehk on kõiges mõni mõte. Ja vahel leiadki.






No comments:

Post a Comment