Saturday, December 24, 2011

"Князь Владимир" / "Vürst Vladimir" (2006)

Kaasaegne vene multifilm "Vürst Vladimir" oli hulk vaatemängulist jura. Põhinedes üpris vabalt vene ajalool ja folklooril, rääkis ta meile Novgorodi vürsti Vladimiri vägitegudest, kurja teadmamehe Krivša (<- krivoi - kõver) salasepistustest ja ammusest Suur-Venemaa ambitsioonist. Sealjuures pakkudes ka võrdlemisi igavat disneylikku animatsiooni ning sünget slaavi folkmuusikat. Ometi on film Venemaal jube populaarne, praeguse seisuga enim raha sisse toonud täispikk kodumaine animatsioon üldse (!).
Olgu, ajaloolist tõde lastele suunatud filmis ju taga ajama ei peagi. Aga mingi kunstiline väärtus ja originaalsus võiks asjaga kaasas käia. Kui nõukogude animatsioonis olid laias laastus igavad/depressiivsed/alarahastatud filmid vs huvitavad/omanäolised/alarahastatud filmid, siis käesolev teos esindab kolmandat võimalust - räigelt ülerahastatud igav film. Ka võib selle filmi põhjal jääda häguseks, miks vürst Vladimir äge oli. Ristisusu Venemaale toomist selles osas võib vaid aimata, eelkõige jääb ta siit meelde kui vennatapja ja varjaagide karja eesotsas rüüsteretkede korraldaja, kes vabal ajal keset lumiseid välju kappab ja lastega mängib.
Teised tegelased näisid enam-vähem üldtuntud arhetüüpide vahel ära jagunevat. Halb oli halb, roheline ja tumesinine libakaru, hea oli hea ning kõigi loomade ja laste sõber kuldse võlupuuga.
Kui nüüd esteeditsemine kõrvale jätta, siis veidi huvitavat ja objektiivset infot ka - näiteks sai filmi tootmine Moskva patriarhi Alexius II õnnistuse juba 1998. a ning 2000. aastal anti sellele rahvusfilmi staatus ja riiklik toetus. Filmi kallal töötas u 120 animaatorit, kes joonistasid filmiks üle 20 000 kaadri - tegu on klassikalise joonisfilmiga, mis arvutigraafikat kasutab vaid harva. Enamus silmailu on vana hea tempera-akvarelli ja pliiatsiga paberile või tsellofaanile kantud. Režissööriks ja osaliselt ka stsenaristiks Juri Kulakov. Filmi tootmine läks maksma 5 milj dollari kandis (mis on üüratu summa isegi täispikale animeeritud filmile) ning tohutust publikumenust hoolimata on see oma 5,8 milj doltsise sissetulekuga end vaid enamvähem tasa teeninud.
Vt filmi ametlikku kodulehte siin .
Bütsantsi kaupmehed toovad Venemaale lõunamaa jõhvikaid.

No comments:

Post a Comment