Monday, December 19, 2011

"Мастер и Маргарита" / "Meister ja Margarita" (1994/2011)

Juri Kara "Meistri ja Margarita" ekraniseeringu kinolinale ja filmilevisse jõudmine oli sel aastal ilmselt üks olulisemaid vene filmisündmusi. Ise asusin seda vaatama teatava hirmutundega - liiga hästi olid veel meeles miniseeriate Begemot, keda paistis mängivat reumahaige kääbus ning tekstis näpuga järjeajamine, mis filmi hästi ei sobi. Ses suhtes oli positiivne üllatus - geniaalse teose põhjal tehti hea film. Näitlejad olid igati tasemel, isiklikeks lemmikuteks nooruke Sergei Garmaš poeet Bezdomnõina ning Aleksandr Filippenko Korovjevina (tema muide mängis 2005. a miniseeriates hoopiski Azazellot).
Kohtumine võõramaise konsultandiga.

"Meister ja Margarita" on mahukas teos, palju on detaile ja juhtumisi, mida on raske ühte paaritunnisesse filmi mahutada. Samas on teiselpool ekraani vaimustunud lugeja, kes oma mõtetes näpuga järge ajab ja tahab, et kõik olulisemad tsitaadid, tegelased ja nüansid kenasti sees oleksid. Antud juhul on lavastajal laias laastus valida, kas keskenduda armastusloole, Wolandi ja tema kaaskonna tegemistele või Ješua loole. Juri Kara on valinud Wolandi. Mõneti vähendab see teose sisulist kaalu, kuid teisalt annab võimaluse ekraanile tuua midagi mõjuvat ja vaatemängulist. Valentin Gaftile pole Wolandi rollis midagi  ette heita. Kuuldavasti oli pakkumine tehtud ka vanameister Oleg Jankovskile, kuid too loobus, sest isiklikest põhimõtetest ja teatavast ebausust tulenevalt, ei soovi üleloomulikke tegelasi mängida.
Korovjev tembutab jälle.

Omaette lugu on muidugi juba see, kuidas 1994. a vändatud film alles käesoleval aastal kinodesse jõudis ning millised intriigid ja salapära selle senist käekäiku varjutasid. Põgusa eestikeelse ülevaate neist 17 aastast võib leida siit. Õnneks filmilindid, nagu käsikirjadki, ei põle.
Muljetavaldav oli filmi lõpus toimunud suurejooneline Saatana ball, kus teiste külaliste seas astusid üles Stalin ja Hitler. "Aga need on ju veel elus?" imestas Margarita. "Me kutsusime nad spetsiaalselt," naeratab Korovjev.

Kui ainult seda korteriküsimust poleks...
 Jalta!




No comments:

Post a Comment