Thursday, November 24, 2011

"Маленький принц" / "Väike Prints" (1966)

Vaata, kui ilusa filmi tegid Antoine de Saint-Exupéry´ "Väikesest Printsist" 1966. aastal. Vaata, kuidas see on natuke futu ja natuke kosmoseajastu. Ja kuidas Väike Prints külastab siin kõiki neid planeete, mida ta külastas. Aga Joodiku juurde ta ei lähe, sest see on lastefilm ja lastefilmides Joodikuid ei ole.
Filmi režissöör on Arunas Zebriunas, leedulane. Osades on Donatas Banionis (Piloot), Otar Koberidze (Täiskasvanu) ja Evaldas Mikaliunas (Väike Prints). Koberidze on gruusia päritolu, Piloot ja Väike Prints aga samuti leedukad. Mikaliunas oli filmimise ajal vaid 6-aastane. Selline armas, kuldsete lokkide ja õrna häälega poiss. Kahjuks ongi tema arvel vaid 4 filmi, vahemikus 1966-1974, nii et pikemat karjääri ja filminäitlejana ei teinud. Banionis on see mees, kes Tarkovski "Solarises" Kris Kelvinit mängis ning on Leedus tuntud ja tunnustatud filminäitleja.
 Evaldas Mikaliunas, Väike Prints.
 Donatas Banionis mõtleb sellest, kuidas keegi mao sees elevanti ei näe.
Otar Koberidze. Siin Geograafina.

Kas ja kuivõrd seda lastefilmiks pidada on tegelikult küsitav. Film on aeglase tempoga, kohati isegi meditatiivne. Helitaust on minimaalne. Samas oli raamatki pühendatud täiskasvanule, või õigemini, täiskasvanule, kui ta veel laps oli. 
Filmi suurimaks tugevuseks on ilus, terviklik ja läbimõeldud kujundus ja kaameratöö. Pea iga kaadrit võib eraldi nautida. Nii et panengi siia lõppu ühe pildirea:

Esimene kohtumine. 
 Prints hoolitseb kapriisse Roosi eest.
Ärimees.
"Ja mis kasu on sul tähtede omamisest?"
"Kasu on selles, et olen rikas."
 "Ahaa! Seal on ju üks alam!" hüüdis kuningas, kui ta väikest printsi märkas.
Laternasüütaja planeedil.


No comments:

Post a Comment