Tuesday, November 8, 2011

"Тир" / "Lasketiir" (1979)

"Тир" / "Lasketiir" (1979)
R: Vladimir Tarasov

Visuaalselt kena hipiajastu psühhedeelia, ideoloogiliselt kriitika USA kapitalistide ja "heaoluühiskonna" aadressil. Heliliselt mängis taustaks džäss, kuid mingis jubedas nõukogulikus võtmes, nii et kriipis koledalt kõrva, nagu keegi oleks kahvliga tahvlit rünnanud. Samas, kui heli maha keerata, mõni mõistlikum asjakohane muss (Jefferson Airplane) peale panna ja veidi suitsu teha, on päris hea vaatamine.
 USA-s on isegi John Lennon töötu.

Lugu ise siis järgmine: Noor poiss läheb tööle lasketiiru, mida juhib julm kapitalist. Algul seab märklaudu paika, varsti on ise märklauaks (->2-kordne laskmistasu!). Ära minna ka ei saa, sest kõik noored ja õilsad inimesed on USA-s töötud. Lasketiirus kohtub kauni koristajaga ja nad seavad oma kodu sinna sisse (-> 3-kordne laskmistasu!). Varsti ootab neiu ka last (->4-kordne laskmistasu!). Lõpuks lasevad nad sellest urkast jalga ikkagi, aga kapitalistinärakas leiab omale peagi uued ohvrid.
Film on ajale hästi vastu pidanud ja isegi paremaks läinud, kandes mingis nihestunud võtmes meieni ühelt poolt hipiajastuhõngu, teisalt nõukogude poliitpropagandat. Samas see viimane nii väga ei häiri, sest tööpuudus ja tulirelvad on USA-s tõsiseks probleemiks tänapäevalgi. Karikatuursed näokujutised on samuti animatsiooni žanrile omane võte, mis õigustab liialdusi hea-halva kujutamisel.
Sotsialistliku animatsiooni ebatüüpilise ja huvitava näitena soovitan kindlasti vaadata! (see oli vist juutuubas ka üleval...)
Kaadritesse sattus mitmeid Lääne brände - Camel, Coca-Cola, Miki-Hiir jmt.
Reklaam.
Kõrvalosades astusid üles paljud Disney tegelased.
Lõpus oli nunnu küpsis, kui Tšeburashka MGM lõvi troonilt tõukas.

No comments:

Post a Comment