Wednesday, November 23, 2011

"How to irritate people" (1969)

"How to irritate people" / "Kuidas ärritada inimesi" (1969)
D: Ian Fordyce
Wr: Graham Chapman, John Cleese

Käisin eile turul ühes pudupoes, kus üks pensionerka nüri järjekindlusega üritas ümber vahetada taskulambipirni, mis, nagu kodus selgus, ei läinudki põlema. Kui müüja siiski keeldus maksimaalselt 10-sendise väärtusega toodet ümber vahetamast, võttis daam seda isikliku solvanguna, lubas, et "ta veel näitab" ja tuleb sinna koos taskulambiga tagasi. Kõik see tõi meelde John Cleese´i 60ndate geniaalse mockumentary "How to irritate people", mida hiljuti vaatasin ja mis on üks paremaid komöödiaid, mida viimasel ajal olen juhtunud nägema. 
Aja jooksul pole sealsed sketšid oma aktuaalsusest kübetki kaotanud. Läbi käiakse põhilised neuroose, allasurutud raevu ja psühholoogilisi pingeid tekitavad olukorrad, nagu perekonnapoolne emotsionaalne  surve, tehnilised vead, liigne viisakus, jpm. Osades Monty Pythonist tuttavad näod John Cleese, Graham Chapman ja Micheal Palin. Ka käekiri oli montypythonlik - inglise ühiskonna parodeerimine, süüdimatud vanaeided, viisaka vormi vastandamine absurdse sisuga.
Šokeeritud daamid kinos.
Soovitan vaadata kõigil Monty Pythoni fännidel, inimestel, kes on kunagi tundunud rahulolematust, süüdistanud oma hädades teisi või surunud alla ebameeldivaid tundeid. Kahtlemata toob see meie pimedatesse sügisõhtutesse helget äratundmisrõõmu.
John Cleese at his best - 10/10.

2 comments: