Thursday, August 23, 2012

"Весёлая карусель № 1" / "Lõbus karussell nr 1" (1969)

Postituses "Hajameelsest Giovannist" oli juttu nõukogude/Vene multifilmide almanahhist "Lõbus karussell". Vaevalt, et viitsin siin kõiki 33 aasta jooksul (1969-2001) ilmunud 33 osa läbi vaadata, kuid mõnest kogumikust võiks lähemalt rääkida küll, sest "Lõbusa karusselli" raames ilmus nii mõnigi multikas, mille tunnuslaulu idanaabrid duši all ümisevad või millega pandi alus iseseisvale seeriale. Siin on kätt proovinud rohkem ja vähem tuntud animaatorid ning seega pakub ta nii äratundmis- kui avastamisrõõmu. 
Nüüd aga lähemalt "Lõbusa karusselli" esimesest, 1969. a ilmunud osast ning sellest, milliseid animatsioone sealt lisaks "Hajameelsele Giovannile" leida võib.
Esimene, paariminutiline tempokas "Мозаика" ("Mosaiik") räägib meile krabatiliku loo kassist, kes ajab taga hiirt, mis muutub koeraks, kes ajab taga kassi, mis muutub tiigriks, kes ajab taga koera,  mis muutub jahimeheks. Tehtud on see, nagu ülemisel pildil näha, lameanimatsioonina, mis meenutab algklassides tehtud paberkollaaže. Kahtlen, kas värvipimedad inimesed sellest üldse sotti saavad ja omalgi oli raske seda "novaatorliku" visuaali jälgida. Vähemalt oli see piisavalt lühike ning järgmisena tuli...
..."Антошка" ("Antoška"). Lõbus lauluke laisast Antoškast, kes ei taha oma õdede-vendadega kartulit võtta ega pilli mängida, vaid ainult traali-vaalitada ja varesega sihvkasid süüa. Tehniliselt paras käkk, igav, mittemidagiütlev nõukogude joonisfilm, saadetud muusikast, mis on magus nagu "Svetlana" küpsis, kus biskviidi peal on šokolaadiga kaetud ja iirisega täidetud sefiir. Vaevalt, et ükski laps sellest õpetlikust multikast töökamaks muutus, aga laul hakkas kõigil kummitama ja ei lase lahti tänaseni.
Last, but not least - "Lõbusa karusselli" 1. osa oli ühtlasi "Ну, погоди!" ("Oota sa!") alguseks. Õigemini ilmus siin proto-pogodi, mille põhjal samal aastal iseseisev multsisari tehti. Nagu pildilt näha, on siin Jänes alles päris titake ning tegelaskujud veidi nurgelisemad ja lihtsamad, kui me nendega praegu harjunud oleme. Ent tüpaažid on samad - nikotiinisõltlasest lõnguse kõnnakuga Hunt ning irvhambast Jänes. Esimene episood viib meid lasketiiru, linnatänavatele poodlema ja barankasid sööma, mis kõik Hundile halvasti lõppevad.

No comments:

Post a Comment