Monday, August 13, 2012

"Moonrise Kingdom" / "Kuutõusu kuningriik" (2012)

Wes Andersoni isikupärane maailmatunnetus, tegelaste teatav lapselikkus ja kaameratöö mängulisus on vaid osa põhjustest, miks ta mu suurte lemmikute hulka kuulub. Pettuda ei tulnud siingi: aegluubis dramaatiline kaader - check, läbi ruumiseinte ühelt tegelaselt teisele liikuv võte - check, Bill Murray ning Jason Scwartzman - check. Lisaks neile ootamatult head näitlejatööd 13-aastastelt peategelastelt Kara Haywardilt ja Jared Gilmanilt.
Lugu viib meid 60ndate skaudilaagrisse, mille liige Sam oma armsamaga põgeneb. Järgneb agar jälitustegevus teiste skaudilaagri kasvandike, laagriülema Wardi (Edward Norton), saare politseiülem Sharpi (Bruce Willis), murelike vanemate ning sotsiaalameti poolt. Noored armunud leitakse ning noomitakse läbi, kuid peagi on lapsed jälle kadunud. Sedapuhku on asi tõsisem, sest saarele läheneb sajandi torm.
"Kuutõusu kuningriigi" ajal kostitas ka Tartu raekojaplatsi vahelduva eduga tugev vihmasadu, nii et sedamööda, kuidas ekraanilgi ilm süngemaks kiskus, oli tunne nagu Ahhhaa 4D kinos, kus vahepeal lund ja tuult näkku lastakse.
Nagu juba mainitud, oli siin Andersoni mitmeid firmamärke, mis sidusid seda tema varasema loominguga, eriti meenusid "Fantastiline härra Reinuvader" (võibolla loomakostüümi-stseenide tõttu) ning "Mereelu Steve Zissou seltsis". Samas, eks igaühel omad lemmikud, ning minu jaoks jäi siinne film "Darjeeling Limited´ile" ning "Rushmore´le" alla. Seega, Wes Andersoni skaalal - 7/10, kuid üldiselt kahtlemata vaatamist vääriv film. Ilmselt üks südamlikemaid ja õrnemaid tema teostest. Kiitus ka 60ndate värvifotosid meenutava soojades toonides pildi ning ajastukohase muusika eest, mida portatiivselt vinüülimängijalt kõlas.

No comments:

Post a Comment