Tuesday, August 14, 2012

"Всадник без головы" / "Peata ratsanik" (1972)

70ndatel võtsid venelased täiesti korraliku seiklusromaani ja väntasid selle põhjal kerge suvise kostüümidraama. Ehkki film paistab olevat omal ajal korraliku riikliku rahastuse saanud (kasvõi selleks, et kogu võttegrupp Kuubale filmima saata), ei päästa see lohakat kaameratööd (vt ka joonis 1), korduvaid montaaživigasid ning melodramaatilisi misanstseene. Lisaks pildikesed neegrite ja indiaanlaste raskest elust Ameerika Ühendriikides. 
Siinne film on siis eelkõige armastuslugu - iiri päritolu hobusepüüdja Maurice Gerald armub Louise Poindexterisse. Neiu kätt ihaleb ka kapten Cassius Calhoun, keda mängib meie oma Aarne Üksküla. Lisaks on siin salapärane El Coyote/Miguel Dias, kes armastab Isidorat, kes armastab ka Geraldit. Lõpuks tapab Miguel Isidora, sest too sai teada, et Miguel on tegelikult El Coyote.
Peata ratsanik vilksatab ka paar korda kaadris, lisaks on üks duell ja võitlus jaaguariga, aga muidu selline rahulik kulgemine ja viski libistamine.
Hoolimata oma paljudest puudustest, võib filmi korra ikkagi ära vaadata. Kasvõi lõpustseeni pärast *SPOILER*, kus Maurice Gerald Aarne Üksküla piitsaga kaljust alla nüpeldab. Või siis selle naljaka viisi pärast, kuidas vene näitlejad Texast järjekindlalt "tehhas" hääldavad.

No comments:

Post a Comment