Tuesday, May 1, 2012

"The Thomas Crown Affair" / "Thomas Corwni afäär" (1968)

Võluv põnevik mõnusa 60ndate atmosfääri ja esteetikaga. Peaosades Steve McQueen ja Faye Dunaway. Vaadata tasuks juba nimede poolest, kuid kui lisada siia haarav kassi-hiire mäng, kaunis visuaal ning hea lavastajatöö, on elamus garanteeritud. Filmist tehti ka remake 1999. a, kus nimiosas Pierce Brosnan, kuid nagu ikka on originaal omanäolisem ja meeldejäävam.
Väga meeldis võte, kus korraga näidati mitut kaadrit, umbes nagu turvatöötaja ruumis, mis andis tegevusele mõnusa tempokuse. See nägi välja siis umbes niimoodi:
Thomas Crown on igavlev miljonärist mastermind, kes veedab oma päevi ekstreemspordi, kihlvedude ja kõikvõimaliku meeleheaga. Kuid väljakutseid vajab temagi. Nii endale kui, nagu ta lõpupoole oma ideoloogiat avab, "Süsteemile". Nõnda kavandab mees röövi pangas, kus ise töötab. 
Asja asub uurima kaunis kindlustustöötaja Vicki Anderson, kes kasutab lubatuid ja lubamatuid võtteid, et mehelt tunnistust kätte saada. Crownil on aga jälle hea meel, et omale tegevust leidis.
Filmis kõlab üks imekena laul "Windmills of your mind", mis võitis ka parima filmilaulu Oscari. Tasub kindlasti kuulamist-vaatamist näiteks siit . Selline õrn, poeetiline ja meeldejääv. 
Muusika-alasest triviast tasub veel mainimist, et film monteeriti muusikast lähtuvalt, mitte vastupidi. Prantsuse helilooja Michel Legrand vaatas materjali üle, võttis 6 nädalat puhkus ja kirjutas 90 minuti jagu muusikat, lubades luua uue, "klassikalise" versiooni kui see montaaži-eksperiment viltu oleks vedanud. Kukkus aga välja väga kenasti ning heli mängib siinkohal suuremat rolli, kui põnevikes enamasti tavaks.
Hea kvaliteetne meelelahutus. Väidetavalt oli see Steve McQueenigi isiklik lemmik kõigist ta näitlejatöödest.

No comments:

Post a Comment