Friday, May 4, 2012

"Подмосковные вечера" / "Õhtud Moskva lähistel" (1994)

"Õhtud Moskva lähistel" (Cannes´ festivalil esilinastus nime all "Katja Ismailova") on üks Valeri Todorovski varasemaid filme. Valmis see Vene-Prantsuse koostöös ning sisaldab mõjutusi kummagi poole kinotraditsioonidest.
Üldiselt kena teos, tähelepanuväärse operaatoritööga ja tublide sooritustega kõigilt peaosatäitjatelt. Meeldejäävaima rolli tegi muidugi Alisa Freindlihh despootliku kirjanikuna (üks tema viimaseid kinorolle pea aastakümneks). Aga armas oli ka Ingeborga Dapkunaite, kes mängis peakangelannat veel samal aastal linastunud Nikita Mihhalkovi esimeses "Päikesest rammestunud" filmis.
Tegevus toimub Moskvalähedases datšas (mis pigem väikese mõisa mõõtu on, kui mõni harilik puulobudik) ühel vihmasel hilissuvel. Kuulus kirjanik Irina Dmitijevna sõidab sinna suvitama ühes poja ja minia Katjaga. Viimane on enam masinkirjutaja kui minia funktsioonis, kuulates vaid ämma ja abikaasa sõna. Ning ämmal neid sõnu ikka jagub...
Ühel õhtupoolikul tuleb aga külla puusepp, mehhaanik ja muidu kuldsete kätega mees Sergei (Vladimir Maškov), kes Katja oma embusesse haarab. Õrn romantika muutub peagi kiredraamaks ja tragöödiaks, kui seni vaikinud Katja avastab, millisteks jubedusteks ta õnne nimel valmis on.

No comments:

Post a Comment