Sunday, October 21, 2012

"Moartea domnului Lăzărescu" / "Hr Lazarescu surm" (2005)

Käimasoleva arstide streigi valguses võiks just "Hr Lazarescu" olla film, mille saatel meditsiinisüsteemi ning selle puuduste üle mõtiskleda. Ehkki kaastunne kuulub siin eelkõige patsiendile, keda ühest haiglast teise solgutatakse, pabereid täidetakse ning mõttetuid küsimusi esitatakse, võib arvata, et arstide formalismil ja osavõtmatusel on oma põhjused. Lisaks üldine ruumipuudus ning ülekoormus ühe liiklusõnnetuse tõttu. 
Algne pahameel arstide vastu asendub siin peagi huumoriga olukorra jaburuse ning teatud nukrusega inimelu õilsusetu lõpu üle.
Kahe ja poole tunnine film räägib ühe haisva vanamehe odüsseiast erinevate meditsiiniasutuste ja -töötajate vahel. Ennast täis ropsinud ja -kusnud onu sõidutatakse ühest institutsioonist teise, saatjaks murelik kiirabitöötaja ning tülpinud autojuht. Ei kõla nagu kõige haaravam süžee? Ent ometi suudab vaikselt kassidest täidetud korteris alanud film pinget kiiresti tõsta ja hoida, tuues juurde üha uusi teemasid ning tegelasi, kellest üks on häirivam kui teine.
Peategelase täisnimi Dante Remus Lazarescu viitab otseselt tema nimekaimust kirjaniku suurteosele "Põrgu", mille tänapäevaseks versiooniks Bukaresti meditsiinisüsteemis toimuvat võib pidada.
Ega nii hea realismitunnetusega filmi tühja koha pealt ei tee. Filmi režissöör, stsenarist ja produtsent Cristi Puiu toetus siin suuresti oma kokkupuudetele rumeenia haiglatega aastatest 2001-2003, mil ta hüpohondirahoos arstidevahet jooksis. Taustaks ka reaalne lugu parameedikute poolt tänavale surema jäetud vanamehest, keda haiglad vastu ei tahtnud võtta.
Tegu on indie filmiga selle sõna parimas mõttes, sündinud trotsist teha kvaliteetset, suurinstitutsioonidest sõltumatut kino. Rumeenia Riikliku Kinematograafianõukoguga aset leidnud konflikti tagajärjel asutas Puiu oma filmikompanii, mille esimeseks uhkeks viljaks ongi käesolev film. Tootmiseelarvega 350 000 dollarit.
"Hr Lazarescu surm" on esimeseks teoseks Puiu 6-filmilisest seeriast "6 lugu Bukaresti ääremailt". Teine film, kuritegevust uudsest perspektiivist lahkav "Aurora" sai valmis 2010. a.
Mõned teemad Lazarescu loos seostusid tugevalt eelmises postituses tutvustatud "12:08 Bukarestist idas" filmiga. Näiteks alkoholi tarvitamisse puutuv. "12:08..." muutsid hr Manescu mälestused revolutsioonist ebausaldusväärseks tema napsitamine eelmisel õhtul (ning jätkuv alkoholitarvitamine järgnevatelgi aastatel). Siin oli Lazarescu valu vastu veidi napsi võtnud ning terve esimese poole ravisid nii naabrid kui parameedikud teda pohmaka vastu, jättes tõsisematele tervisehädadele viitavad sümptomid tähelepanuta. 
"Hr Lazarescu surm" ei ole just kerge vaatamine, mida pärast pikka päeva lõõgastuseks ette võtta. Kuid kui soovite näha head kino väga musta huumori ja reljeefse realismiga, siis otsige üles. Ka dialoogides leidus siin mitmeid mõtlema- ja muigamapanevaid tsitaate. Ega see asjata tänaseni kõige enam auhindu võitnud Rumeenia film ole.

No comments:

Post a Comment