Monday, October 22, 2012

"Cum mi-am petrecut sfarsitul lumii" / "Kuidas ma veetsin maailmalõpu" (2006)

Veel üks filmike 1989. a sündmustest. Sedapuhku jutustatud lapse silme läbi. Ühelt poolt võluv vaatamine, teisalt oluliselt uut vaatepunkti asjale juurde ei anna (vabadus - see on närimiskumm ja multikad). 
Vahele olid pikitud mõned umbes 6-aastase peategelase unistused/fantaasialennud, mis diktatuuriga seotud soovunelmaid kõverpeeglis näitasid. Need olid küll vahvad, kuid neid jäi napiks. 
17-aastane Eva lõhub koolis Ceausescu´ büsti. Valides õigustuste asemel vaikimise, heidetakse ta koolist välja ning saadetakse mingisse tehnikumi, kus enamus aega möödub tööpingi taga ning kaasõpilasteks on samuti "probleemsed" lapsed. Üks asi viib teiseni ning peagi leiab Eva end jäises vees üle Doonau ujumas.
Õe väikevend Lalalilu (lahedad rumeenia nimed!) otsustab kogu ebaõigluse eest kätte maksta ning  Ceausescu tappa. Õnneks jõuab ajalugu tast ette.
Lugu ise on pigem igavavõitu - noorte eneseleidmine, kangelanna kõikumine tulipäise revolutsionääri ja kindlustunnet tagava "turvalise valiku" vahel. Seda enam, et Eva tegelaskuju on üsna külm ja eemalolev (kui mõned perekonnastseenid välja arvata), jättes tema sügavamad mõtted ja tunded vaataja mõistatada.
Filmi väärtusteks ongi eelkõige mõned vahvad olmelised detailid, mis avavad tolle aja rumeenia ühiskonda ehk paremini, kui siinsed pealiinid.

No comments:

Post a Comment