Tuesday, February 7, 2012

"О чём говорят мужчины" / "Millest mehed räägivad" (2010)

"Millest mehed räägivad" on kaasaegne vene komöödia, küllaltki populaarne. Eelmisel aastal tehti sellele järgki "Millest mehed ikka veel räägivad", mis oli jõuluteemaline ja umbes sel ajal ka välja lasti.
Meile näidati seda filmi vene keele tunnis, aga ma läksin poolepealt ära. Ja eile, kui tuli mõte mingit "mitte eriti sügavat, kuid siiski tiptop teostusega" komöödiat vaadata, mõtlesin selle lõpuni ära näha.
Lugu on lihtne ja varemgi kasutatud: neli sõpra autoreisil, teel Moskvast Odessasse, Bi-2 kontserdile. Bi-2 muusikat oli siin filmis tee pealgi kuulda ja loomulikult oli see igati meeldiv. Tegelased on siis laias laastus: pereisa, kontorirott, naistekütt ja pragmaatik. Hüljanud oma koduse elu, töö, naised, armukesed ja tüdruksõbrad, räägitakse neist autosõidul siiski edasi. Unistatakse, filosofeeritakse. Need visioonid on esitatud kohati täitsa vaimukate tagasivaadetena, mis mõjuvad iseseisvate sketšidena. Lisaks liigendavad filmi kuulsuste sõnavõtud mehe ja naise suhete teemadel. Teiste seas nt Oleg Menšikovi poolt. 
Kandev osa filmis ongi tegelikult nendel aruteludel. Reaalseid seiklusi-sekeldusi autosõidu jooksul juhtub vaid näpuotsaga. Muidugi võivad mõnele vaatajale eksootikana mõjuda ka Venemaal nii tüüpilised teeäärsed tolmunud sašlõkibaarid, iidamast-aadamast öömaja "Hubasus" või ukraina gulinaaria, kuid need on siin vaid tapeediks.
Üldiselt astus film kindlalt varasemate road-movie võtmes komöödiate poolt sissetallatud rada, mõningate vene eripäradega (nt "fašistide" parodeerimine, eidekeste sissetoomine või kohatine jantlikkus). 1,5 tundi turvalist meelelahutust.

No comments:

Post a Comment