Tuesday, February 14, 2012

"Ивашка из Дворца пионеров" / "Ivaška "Pioneeride majast"" (1981)

"Ivaška..." oli selline lahe didaktiline mults, kus pioneer, teadusliku maailmavaate ja nõukogude korra esindaja, vastandati pimeda vene ebausu paremikule. Ja kellelgi ei saa kahtlust jääda, kes siin võitjaks tuli.
Tehniliselt multikas midagi erilist ei olnud, selline tüüpiline joonisfilm. Sisupoolest oli aga täitsa muhe. Üheks stsenaristiks ka nõukogude lastekirjanik Eduard Uspenski. 
Baba-Jagaa valmistub külalisi vastu võtma. Pole aga midagi lauale panna ja nõnda saadabki kamba hanesid endale õhtusöögiks last röövima. Oh ebaõnne, haned nabivad kinni nutika ja julge pioneeri Ivaška, kes ei karda vanainimeste vastu ebaviisakas olla ning peagi peab Baba-Jagaa ahju peale kinni köidetult präänikut närima. Kurb saatus ootab ka tema külalisi: Kass Bajuni ( Кот Баюн - vene muinasjuttude kass-inimsööja), Surematut Koštšeid ( Кощей (Кащей) Бессме́ртный - vene folkloori müütiline tsaar ja võlur ) ning lohe Korõnõtšit ( Змей Горыныч ).
Isutekitajaks veel mõned huvitavad filmiga seotud faktid (venekeelsest vikipeediast): 
Ivaška poolt võitluses kasutatavad meetmed (puldiauto, magnet ja rakett) parodeerivad nõukogude laste uusaastafilmis "Maša ja Vitja uusaasta seiklused" (1975) Vitja poolt läbiproovituid.
Lohe Korõnõtši kolmes näos on nähtud selget sarnasust USA multikategelase Kupiga.
Algusstseenis on näha, et Ivaška perekonnanimi on Ufimtsev. Ilmselt on tegu teise animarežissööri, Ivan Ufimtsevi ("38 papagoi" autor) nöökamisega.
Vat selline kultuuriliselt mitmekesine ja kontekstualiseeritud film oligi...

No comments:

Post a Comment