Tuesday, February 14, 2012

"Factotum" (2005)

"Factotum" on kombo mitmetest Charles Bukowski lugudest, mitte ainult nimiteosest, jälgides tema raamatute sagedase peategelase Hank Chinaski tegutsemisi. Üldiselt oli film Bukowski vaimu täitsa hästi tabanud. Selline rahulik, ükskõikne kulgemine läbi elu, tööde ja suhete. Chill. Siia-sinna jagus koomilisi hetki, omamoodi südamlikkust ja arutlusi kirjanduse ning kirjutamise üle.
Peaosatäitjad Matt Dillon Chinaskina ning Lili Taylor tema tüdruksõbra Janina olid ülesannete kõrgusel. Kuulsamatest nimedest võis näha veel Marisa Tomeid.
Neile, kellest Bukowski looming mööda on läinud: kes on Hank Chinaski? Hank on kirjanik. Selline, kes järjekindlalt läkitab 3-4 lühijuttu ajakirjadele, kes teda ei avalda. Kes saadab kõik peale kirjanduse kuradile. Kes on macho, kuid ka intelligent. Vaba inimene. Ja naistele läheb hästi peale. Napsutab palju.
Selle filmi jooksul jõudis ta vahetada vist oma 6 töökohta. Vahel elatus töötukassa rahast, vahel ei olnud sedagi. Aga ometi jäi mingi helge tunne pärast filmi vaatamist. Sest oma olemuses oli ta elujaatav, julgustades pikalt saatma kõike ebaolulist, et saada normaalseks inimeseks.
Kaameratöö üle ei saa samuti kurta. Panengi siia lõppu mõned screenshot´id, mis keskkonna kaudu suudavad ilusasti avada inimest ja luua meeleolu. Vaata, natuke nagu Hopperi maalid:

No comments:

Post a Comment