Saturday, June 30, 2012

"Super" (2010)

Selline mõnus film, mida peojärgsel hommikul või muus mitte eriti tõsiseltvõetavas olukorras vaadata. Eks neid superkangelaste paroodiad ole tehtud ka, kuid "Super" suudab hästi vältida nii originaalide kui paroodiate klišeesid ja pakkuda meeldejäävat filmielamust. Tegelaskujude ja loojutustuse poolest peaks film meeldima kõigile indie-filmide kui ka muidu veidra huumori austajatele.
Peaosas paljude lemmik Rainn Wilson, kelle siinne tegelaskuju oma paranoilisuses ning kõhedusttekitavuses "Kontori" Dwightile suurt alla ei jää. Lisaks talle on kõrvalosades terve plejaad filminägusid: Liv Tyler, Ellen Page, Kevin Bacon.
Rainn Wilson on Frank. Heasüdamlik luuser, kelle naine ta narkodiileri kasuks maha jätab. Frankil jookseb juhe kokku ning poolilmutusliku-poolhullumeelse nägemuse ajel otsustab ta kurjusega võitlusse asuda. Slogani "Shut up, crime!" all sünnib uus supervõimeteta superkangelane Crimson Bolt, kelle tunnusmärgiks on toruvõti ning sidekick´iks Boltie (alias koomiksipoemüüja Libby).
Suur osa filmi huumorist tulenes sellest, et näidati (kui tegelaste eneste väljendust kasutada) "koomiksiruutude vahele" jäävaid stseene. Alates ebamugavatest kostüümivahetustest, põgenemistest ja ootamistest.
Suurele huumorikogusele vaatamata, oli filmis veel üllatavalt realistlikke pealõhestusi, jäsemerebestusi ja muid vigastusi, mis pahalasi tabasid. Neid oli ohtralt ja sellise graafilise detailsusega, et kohati tahaks filmi gore´i alla paigutada. Ehkki mulle see vastuolulisus meeldis ning see tõi reljeefsemalt välja superkangelaste koomiksite-filmide absurdsuse pärismaailmas, võib olla vaatajaid, keda selline zanridesegunemine häirib. Asud vaatama komöödiat, aga  välja tuleb tont teab mis. Olge te siis hoiatatud - must komöödia on siin kohati väga must.
Mida veel? Filmi režissööriks ja stsenaristiks on iiri päritolu nooruke James Gunn, kes juba 12-aastaselt taolisi koomilisi veresaunu lavastama hakkas (peaosas tema vend). Võibolla tulenevalt tema iiri päritolust, on siin ka oluline roll jumalikul ilmutusel ja üldse religioossusel, ehkki sedagi vaimukas võtmes. Samuti mitte kõige tüüpilisem valik superkangelasefilmi jaoks. 
Ometi muudavad just need vatuolud vaatamise meeldejäävaks ning üllatusterohkeks.
Ilmselt kõige sõnasõnalisem "Jumala sõrme puudutuse" visualiseering

No comments:

Post a Comment