Saturday, June 30, 2012

"The Go-Between" / "Vahemees" (1970)

"Vahemees" on siis mõneks ajaks viimane briti ajastudraama. Kirjanduslikuks tagapõhjaks P.H. Hartley romaan ning peaosades taaskord Alan Bates ja Julie Christie (vt ka "Eemal hullutavast ilmakärast" ). Ajastuks 20. sajandi algus, tegevuspaigaks ühe Inglismaa kõrgklassi perekonna maamaja. Märksõnad: valged suveriided, pitspäevavarjud, olesklemine, salongid, lõunapalvus, armastuskirjad.
 "Vahemees" on selles mõttes ebatavaline armastusfilm, et keskseks tegelaseks on väike Leo, kes satub Mariani (Julie Christie) ja naabermõisa rentniku Ted Burgessi (Alan Bates) vahetalitajaks. Väike postipoiss lippab edasi-tagasi ning tema naiivsevõitu kommentaaride, küsimuste, hinnangute ja kiindumuste kaudu avaneb Mariani ja Tedi suhe lapse süütu maailma kõverpeeglis.
Pole ise L.P.Hartley´lt midagi lugema juhtunud, kuid kuuldavasti olevat ta üks paremaid temaatilisi inglise kirjanikke, kes oma teostes järjekindlalt olulisi teemasid käsitleb. Nii siingi - klassi, hariduse ja soo erinevused, lapsepõlve ideaalid ning nende kaotus ja pereelu probleemid on vaid mõned olulistest küsimustest, mida autor loo raames vaatleb. Kõik need on kenasti olemas ka filmis, brittide igipõline mure, klassivahe, ehk kõige teravamalt.
Vaatajale/lugejale antakse piiratud hulk sümboleid, mille kaudu neid teemasid lahatakse. Näiteks tõusev suvekuumus ning armastajate vahelise pinge kasv, sodiaagimärkide tähenduslikkus või mürgine belladonna Mariani võrdkujuna.
Huvilistele - käesolev teos on eesti keeleski täiesti saadaval ning seda Jüri Ojamaa vilunud tõlkes.
Ning "ametlike" paremusjärjestuste sõpradele - nii "Eemal hullutavast ilmakärast", "Armastavad naised" kui "Vahemees" on valitud Briti Filmiinstituudi poolt 100 parema filmi hulka, olles seega osaks saareriigi filmiklassikast.

No comments:

Post a Comment