Tuesday, June 26, 2012

"The Commitments" (1991)

"The Commitments" on terve kultuurinähtus, mille arengulugu kulges järgnevalt: raamat->film->bänd. 
Roddy Doyle´i samanimeline romaan on humoorikas dialoogi vormis jutustus fiktiivsest Dublini souli bändist The Commitments. See on vaid üks osa pikemast triloogiast "The Barrytown Trilogy", mille tegelasteks on Dublini töölisklassi noored 1980ndate lõpu-1990ndate Iirimaal.
Kõik kolm raamatut on edukateks filmideks vändatud, millest siinnimetatu ehk kõige tuntum. Siiani on Euroopas tuuritamas samanimeline bänd, kus mitmed filmis osalenud näitlejad ja tuntud soul-muusikud kaasa löövad. 
Muusikafilmi kohta ebaharilikult pole keskseks tegelaseks mõni traagiline laulja-lauljanna või põhjakäinud rokkar, vaid noor ja ambitsioonikas Jimmy Rabitte (ülemisel pildil proovesinemist kuulamas), kellest saab loodava bändi mänedžer. Selle ametiga seonduvate raskuste ümber film keerlebki - kust hankida raha, tehnikat, ruume, teha promo ja, eelkõige, lepitada bändi pidevalt tülli kiskuvaid liikmeid.
Teiseks oluliseks mentoriks on ekstsentriline ja salapärane Joey "The Lips" Fagan (alumisel pildil), trompetist, kes jagab noortele elukogemust ja religioosset õpetust, milleta ükski souli bänd toime ei tule.
Hulk iiri õlut, sigarette ning vandesõnu hiljem hakkabki The Commitments jumet võtma.
Lahe, et filmiruumi jagus toonase Dublini eluolu näitamisele ning õige meeleolu loomisele. See keskkond oma räpaste tänavate, hallide majade ning ringijooksvate lastekarjadega loob tausta, kust peategelased tulevad. Bändis osalemine on neile võimalus korraks vabaneda oma argipäevast, töö-, kodu- ja suhtemuredest ning valada see kõik hingestatud muusikasse. 
Huumorist ja muusikast täidetud lugu, kus võib näha mitmeid tuntud iiri filminägusid (nt Maria Doyle Kennedy ühena taustalauljatest või Colm Meaney Jimmy isana). Mulle meeldis. Peaks ka raamatu üles otsima.

No comments:

Post a Comment