Thursday, June 12, 2014

"La Planète sauvage" / "Metsik planeet" (1973)

Väike hoiatusfantaasia 70ndate vaimus, ehk siis hoidkem oma lähedasi, loomi ja keskkonda. Kõik see on loo mõttes esitatud üsna nunnu naivistliku allegooriana, kuid geniaalse karikaturisti-kunstniku Roland Topori disain, Jiri Trnka stuudiotes valminud animatsioon ja Rene Laloux´ režissööritöö muudavad selle siiski kaasahaaravaks ja nauditavaks vaatamiselamuseks. Muusika on kirjutanud Alain Goraguer, Gainsbourgi pikaajaline kaastööline. Ja seda on ka kuulda - popilikud 70ndate bassikäigud, kerged psühhedeeliassekaldumised ning prantslaslik amoraalsus. Ametlik tunnustus saabus ka 1973. a Cannes´ filmifestivalil, kust nopiti žürii eripreemia. Film, millest leiab heale kunstile omast ajatust, oma kaasaja vaimu ja üsna lihtsakoelist muinasjutulikkust.
Planeedil Ygam elavad draagid, humanoidne rass, kes tegelevad meditatsiooni ja kujustamisega ning on suutnud luua ühe kõrgesti arenenud ja hästitoimiva tsivilisatsiooni. Nende kõrval elutsevad oomid, kes ongi siis sisuliselt inimesed. On koduoomid (draagide lemmikloomad) ja metsoomid, kelles nähakse kahjulikke parasiite. Draagid suhtuvad oomidesse valitseja üleolekuga - nende arvu aegajalt piirates, lastes neile mõõdukalt osaks saada armulikku suhtumist ja isegi hellust, kuid nägemata neis potentsiaalset vastast. Seda päevani, mil üks koduoom põgeneb, kaasas draagide õppevahend (sisuliselt kõrvaklappidesse talletatud internet). Oomid kuulavad seda, saavad kah teadjaks ja hakkavad kättemaksu sepitsema.
Üks ilusamaid mõtteid, mis sellesse loosse oli põimitud, oli (üsna graafiline) kujutelm draagide keha ja vaimu eraldatusest. Ygamil elasid justkui draagide hinged, kes õppisid, valitsesid, mediteerisid. Lähedalasuval nn. metsikul planeedil tegutsesid aga draagide kehad, kes muidu olid liikumatud, kuid meditatsiooni käigus nende juurde rännanud draagide vaimud andsid neile elu ja tegelesid selle bioloogilisema poolega.
Veel olid silmatorkavalt ägedad mitmed kõrvaltegelased, kes meenutasid mingeid põrgumolluskeid Hieronymus Boschi maalidelt. Sürrealism kodanikuteadlikkuse teenistuses.
Mees mõtleb mõtet teest.

1 comment: