Saturday, June 7, 2014

"Yeh Vaada Raha" / "Lubadus" (1982)

Sa tead, et ees ootab positiivne filmielamus, kui erkroosa kompaniilogo teatab, et produktsiooni taga seisab "Rose Film Studios" Bollywoodist. Ja tõesti, ei tule pettuda - see 80ndate camp muusikal pakub mõnusa vitamiinilaksu kõigile, keda võlub nõukogude romantilistele filmidelegi omane reibas optimism ja 70ndate-80ndate estraad. Kõike seda India kultuurikastmes, ehk siis - suurejoonelisemalt, värvilisemalt, absurdsemalt.
Üliõpilane Vikram, keda mängib juba üsna küpses eas näitleja, armub kaunitar Sunitasse. Viimasel pole ei õiget päritolu ega raha ning Vikrami ema sellele liidule õnnistust ei anna. Noored satuvad autoavariisse, Sunita nägu moondub ja kurjal emal õnnestub neiut veenda, et Vikram nii koleda naisega koos olla ei taha.
Üks hea ilukirurg soostub aga tüdrukut eksperimendi korras lõikama. Sunita saab uue näo ja identiteedi ning asub Vikramit tagasi võitma. Ühtlasi tuleb välja, et too ilukirurg on Sunita kadunud isa. Vikram on aga vahepeal kihlunud ja... no ja juhtub veel igasugu asju, enne kui saabub õnnelik lõpplahendus. Palju on südamevalu, pisaraid ja dramaatilisi tagasivaateid, ennekõike aga ohtralt laulu ja tantsu. Ilma tantsu ja lauluta ei saa kohe kuidagi.
Sunitat kehastab tegelikult mitu näitlejannat - üks enne ja teine pärast operatsiooni ning teksti loeb veel kolmas peale, et häälel järjepidevus oleks. Süžeeliselt olevat film remake ühest 70ndate USA filmist "I promise...", aga peale olulisemate süžeepunktide on sellest üsna vähe säilinud. Needki on india väärtussüsteemi ümber tõlgitud (seisustevahelise liidu keelatus, Sunita näovahetuse üle arutatakse sarnaselt reinkarnatsiooniideedega - armastatud hinge püsivus erinevates anumates, jms)
Tehniliseltki on tegu üsna sümboolse filmiga. Ohtrad montaažiloogika vead, ebajärjepidevused ja tinglik operaatoritöö aga antud juhul ei häiri. Tegu ongi sellise eepilise ja ilusa looga, mida vestetakse puhtast jutustamismõnust. Paistab, et enamus vaatajaid jagab seda tunnetust ja "Yeh vaada raha" on leidnud tee publiku südamesse, Imdb´iski vaid üdini positiivsed kommentaarid.
Nüüd aga tantsukingad jalga ja sarid lendama!

No comments:

Post a Comment