Monday, September 24, 2012

"Trade Tattoo" (1937)

Len Lye oli oma kaasajast samavõrd ees kui 60ndate ulmefilmid. Sündinud Uus-Meremaal, pikalt Samoas ja Austraalias ringi reisinud ning aborigeenide hõimuelugi elanud Lye saadeti lõpuks koloniaalvalitsuse poolt minema. Sellesama põliskogukonnas elamise pärast. Katlakütjana laeval töötades purjetas mees Inglismaale, kus sai tööd Londoni GPO (General Post Office) filmiosakonnas (jah, postkontoril oli oma filmiosakond - mõelgem selle peale veidike). Seesama osakond palus Lye´l teha teavitusfilmi, et inimesed õigeaegselt oma pakke ja kirju postitasid. Little did they know, et Lye on filmipioneer ja tulevane kineetikakunstnik, keda huvitab eelkõige liikumise keel ning loominguline vabadus.
Tulemuseks oligi siis "Trade Tattoo", samavõrd teavitusfilm kui muusikavideo kui eksperimentaalanimatsioon. Lye kasutas nimelt ohtralt otse filmilindile maalimise või kraapimise tehnikat, miksides seda dokumentaalsete arhiivikaadritega. Kõik on polüneesia traditsioonilise kunsti mõjudega ohtralt üle valatud - nii erksavärvilised abstraktsed mustrid, mis ekraanil virvendavad kui rütmiline muusika, mis filmi saadab. Aegajalt vilksatab sõnahaaval ka sõnum "You must post early to keep in rhythm". Väga intensiivne, omamoodi psühhdeelne ja muusikaline film.
Lye filmidest tasuks kindlasti vaadata veel 1950ndatel valminud filmi "Free radicals", mis võtab kokku tema kogemuse elust hõimus. See jäi tema eelviimaseks filmiks, pärast seda keskendus Lye kineetiliste skulptuuride loomisele ning mõningatele kunstiteoreetilistele kirjutistele ja sõnavõttudele, mis eelkõige tegelesid liikumise kujutamisega erinevates meediumides.
Lye loomingut on raske mõne voolu või isegi tehnika alla liigitada. Filmilooja, animaatori ja skultptorina avaldas ta mõju väga erinevate valdkondade arengule, jäädes ise nende kõigi piirimaile.
 Ning Len Lye ise - särav ja ekstravagantne mees.

No comments:

Post a Comment