Sunday, September 23, 2012

"Выкрутасы" / "Petised" (2011)

Kui vaadata tänapäeva vene kino peavoolu filme, mis meiegi tele- ja kinolevisse ning DVD müügilettidele jõuavad, on enamasti tegu kas palaganlike komöödiate või eriefektidest kubisevate action-filmidega. Enamusel neist on taga tohutu rahastus (kas siis riigi või sponsorite poolt, viimasel juhul on filmis silmatorkavalt palju teravustatud ja esiplaanile seatud kaubamärke), mis lubab segada vene toretsevat esteetikat Hollywoodi traditsioonidega.
Erandiks pole seegi film, mis pakub turvalist meelelahutust keskmise vaataja maitsele. Lisaks kõlavad nimed Konstantin Habenski, Milla Jovovich ning Sergei Garmaš, kes on küll andekad näitlejad, kuid siin oma oskusi vaid minimaalselt demonstreerida saavad. Tegelaskujud filmis on üldjuhul grotesksed ja üheplaanilised, jäädes oma liistude juurde algusest lõpuni.
Lugu räägib kauni moskvalanna ning väikelinna Paltšiki kooliõpetaja armastusest, mis pealinnas alguse saab. Mees naaseb veel koju, et viimased asjad jutti ajada ning siis pulma tõtatata, kuid just enne rongile astumist määratakse ta suure segaduse käigus kohaliku  noorte (kuni 12-aastaste) jalgpallikomando treeneriks. Alustuseks peab mees võistkonna kokku ajama. Raudteejaamast leiab ta mõned uulitsapoisid, kes pisukese feimi eest on nõus palli taguma küll. Mees loodab, et eeltreeninguta poisid kaotavad, kuid karm elu on lapsed sitketeks muutunud ning pulmapidu lükkub edasi sedamööda, kuidas poisid arvestustabelis tõusevad. Iga uus päev toob kaasa uusi valesid ootavale pruudile ning ohtlikke lähenemiskatseid tema noorusarmastuselt.
Küsimusi tekitas Habenski tegelaskuju, peategelane Kolotilov, kes ootamatus situatsioonis pea kaotab ning Moskva meeskonna peatreeneri reeturlike soovituste ning omaenda ebakindluse tõttu ridamisi halbu valikuid teeb. Tahtmata algul oma meeskonda juhtida, sunnib ta lapsi öötööle, söödab neile ravimeid sisse ning lukustab igasugu konkudesse. Kui ta sabotaaži lõpuks üles tunnistab ja lubab mitte enam niimoodi teha, on kõik jube rõõmsad ja tulevad teda kallistama. What? Sisuliselt on tema "headus" ju selles, et ta lubas mitte enam kaabakana käituda. Ning treeneriülesannete täitmise osa jääb samuti ebamäraseks. Enamuse filmist kügeleb ta astrikimbuga pingil ning vaatab kella, et ikka Moskva rongile jõuda.
Filmi oli liiga palju kõiksugu tilulilu sisse topitud, seda eriti jalgapallimängude puhul, mis oma pidevalt vahelduvate aeglustuste ja kiirenduste, ootamatute kaameranurkade ning võimatult painduvate kehadega meenutas pigem stseene "Matrixist". Kogu selle silmailu rahastamiseks oli sisse pistetud ka  tootereklaami ning ükski arvuti-, mobiili- või automark ei jäänud vaataja eest saladuseks.
Kõigile puudustele vaatamata on see film, mida hilisõhtul või muu tegevuse taustaks võib vaadata küll, kui targemat teha pole ning oma kõvaketast või DVD-mängijat käepärast pole. Turvaline üllatustevaba vaatamine positiivse lõpu ja kenade tegelastega. Milla laulab ühe täitsa ilusa laulu ka.

No comments:

Post a Comment