Monday, September 10, 2012

"Мой ласковый и нежный зверь" / "Mu hell ja õrn metsloom" (1978)

Dekadentliku hõnguga melodraama "Mu hell ja õrn metsloom" on suurepärane film, mida vihmase sügisilmaga vaadata. Tegevus toimub lagunevas mõisas, rohtukasvanud marmorkujude ning vaesunud mõisnike keskel. Üks ilusamaid Tšehhovi ekraniseeringuid (aluseks jutustus "Draama jahil" ("Drama na ohote")). Kui enamasti seostuvad melodraamaga paisutatud tunded ja kitšid kostüümid, siis see film esindab žanri koorekihti. Melos on kreeka keeli muusika ning ilusat muusikat ja pildilist poeesiat siia jagub. Muusika eest hoolitseb Jevgeni Dog, kelle valss siiani vene pulmapidusid kummitab ning kaadrid on täis sümmeetriat, värvi- ja esemesümboolikat.
Nagu öeldud, tegevus toimub ühes maamõisas, kuhu on tervist kosutama tulnud krahv Karnejev. Talle tuleb külla kohtu-uurijast sõber Kamõšev (Oleg Jankovski), naise vend Kalidis ning naabruses elutseb Urbenini-nimeline härrasmees. Kogu see tore seltskond armub metsavahi 19-aastasesse tütresse Olgasse. Peale Kalidise, keda paistab huvitavat vaid korralik kõhutäis.
Esmapilgul vaba ning loomuliku kaunitarina näiv Olga osutub aga kaalutlevaks ning edevavõitu tütarlapseks, kes meeste tunded ja kannatuse põhjalikult proovile paneb.
Oleg Jankovski Kamõševina on filmi kandev ja meeldejäävaim tegelaskuju. Jankovski on ekraanil üsna hillitsetud, kuid laseb seda enam aimata oma sisemist pinget, mis võib väljenduda mõne juhusliku žesti või pilguga. Ka Kirill Lavrov elunautijast mõisnikuna on vahva, kuid pigem humoorikas tegelane.
"Mu hell ja õrn metsloom" toob mitmeti meelde mõni aasta hilisema Rjazanovi "Julma romansi". Mõlema keskmes on kaunis, kuid kitsikuses naine, kes saab oma unistusi teostada vaid läbi meeste ning muu valiku puudusel jääb paratamatult ohvripositsioonile.
Filmi tegelased näivad lähtuvat õigeusule omasest arusaamast, et vaid kannatus puhastab patust ning võib ülendada hinge. Kõik siin loos kannatavad: Olga, kes abiellub ühe mehega, keda ta ei armasta ning saab teise armukeseks. Karnejev, kelle tervis on läbi, kuid kes ikka joob nagu loom. Vastuarmastuseta jääv Urbinin. Ning Kamõšev, kes armastatud naist kuidagi kätte ei saa. 
Rohkest spliinist hoolimata on tegu suurejoonelise filmiga, milles võib detailirohkelt näha, kuidas vene aadlik mustlastega pidu pidas või jahil käis. Teos täis igatsust ühe suurema ja glamuursema, kuid alatiseks kadunud Venemaa järele.

No comments:

Post a Comment