Wednesday, April 25, 2012

"War of the Buttons" / "Nööpide sõda" (1994)

Oi, kuidas mulle meeldis see film! Jookseks kohe ise Tartu peale kellelegi nahapeale andma. 
Okei, mõned võivad öelda, et see, mis siin tegelt toimus, oli kole koolikiusamine, laste mängud polnud sooneutraalsed ning alaealistele ei või viskit joota ega roppe sõnu õpetada.
Minu jaoks oli aga tegu kõige sümpaatsema iiri ning laps olemisest rääkiva filmiga, mida näinud olen. See oli muhe ning eluterve suhtumisega tehtud. Sest kuidas sa muidu ikka sõja, sõpruse, demokraatia ning kõigi teiste keeruliste mõistetega hakkama saad, kui neid ise läbi pole tunnetanud.
Ehkki film oli lastest ning üldiselt ka neile suunatud, jagub siin mõnusat huumorit vanemalegi publikule. Lisaks palju äratundmis- ja meenutamishetki oma rüblikuaastatest.
Loo keskmes on kahe naaberküla poistejõugud - rikkad (Carricks) ja vaesed (Ballies). Mõeldakse välja igasuguseid nutikaid sigadusi, mida korda saata, kuid suurimateks sõjatrofeedeks on nööbid, kingapaelad, vööd ja muud riideesemed. Võitlus kogub tuure kuni otsustava lahinguni, mis lõpuks lapsevanemaidki asjasse sekkuma paneb. 
Süžee põhineb prantsuse autori Louis Pergaud´ samanimelisel romaanil, mis nägi ilmavalgust juba 1912. aastal.
Tükike triviat - filmi prooviti ühe poisi vanemate poolt kohtusse kaevata, sellesama ülal nähaoleva palja pepu stseeni pärast. Kohus aga otsustas, et peput oli näha ainult korraks ning tegu oli anonüümse pepuga.
Tõsi ta on...

Sattusin netiavarustes veel ühele blogile, kus oli foto filmivõtetelt ja märge, et blogija oli oma vanaisa seal ära tundnud. Päris uhke oleks oma vanaisast sellist nooruslikku linateost vaadata.
Kokkuvõttes aga - soovitan väga! Harva on mõni film, mis nii vaimukalt ning südamlikult noor olemist näitaks, sealjuures läilaks minemata. 
Ette või taha võiks lugeda teemakohast zaum-a artiklit poistest SIIN .
Filmis, muide, lõid poiste kõrval võitluses vahvalt kaasa ka plikad.
Seiklusliku noortefilmi kategoorias 9/10. 
Rikkad poisid...
...ja vaesed poisid.
Kahe vaenujõu pealikud omavahel.
Ja vaata kui nunnu plakat sellel filmil oli!
Tagline: "Most wars last for years. This one has to be over by dinner."

No comments:

Post a Comment