Monday, April 2, 2012

"Комедия строгого режима" / "Range režiimi komöödia" (1992)

Leninil tuleb aprillis sünnipäev. 22. aprillil täpsemalt. Sellega seoses tasuks ehk meenutada "Range režiimi komöödiat", mis osaliselt põhineb Dovaltovi nõukogude vanglaelu kirjeldaval teosel "Tsoon". 
Filmi tegevus toimub 1970. a, mil tähistati Vladimir Iljitši 100. juubelit. Sellega seoses tehakse töö- ja paranduslaagri vangidele kohustuslik ettepanek lavastada revolutsioonisündmusi kujutav näidend "Oktoobrivalgus", et oleks mida ülemustele ette näidata. Kollektiivne looming on ju väga arendav. Peaossa valitakse laagri heidik Zujev, kes aga sündmuste käigus täielikult ümberkehastub ja Lenini rolli nii omaks võtab, et petab ülemusedki ära. Teatrisündmuste varjus hautakse ka põgenemisplaani, mis omakorda parodeerib revolutsiooni võitlust vabaduse ja õigluse eest.
Filmi kerge, groteskne huumor põhineb suuresti ülbete platnoide ja ohmude laagrijuhtide vastandamisel. Igaüks neist on pigem tüpaaž kui isiksus. Rollidest oli kõige eredam muidugi Viktor Suhorukov Zujevi/Leninina. Selline väike, tige ja ilmekas. Vene Föderatsiooni rahvakunstnik, teatri- ja kinonäitleja ning väikest viisi ka režissöör Suhorukov on tuntud eelkõige filmidest "Brat" ja "Brat 2". Eestis on käinud 2009. a etendusega "Mängurid", kus lõi kaasa ka Oleg Menšikov. 
Muhe komöödia, mis räägib isegi rohkem oma valmimisaja, 90ndate alguse meeleoludest kui 1970ndate vanglaelust.
Panen siia lõppu tavapärasest rohkem pilte. Mitte niivõrd kaameratöö kui muidu vaimukate kaadrite tõttu.
 Stsenarist, lavastaja (Stanislavski süsteemist lähtuvalt) ja muidu hingeline inimene.
 Allaheitlikul Suhorukovil võtab Lenini rolli sisseelamine aega.
 "Lüüriline stseen"
Vangide vaimustus Lenini kogutud teoste vastu kasvab.
 Masterplaan.
 Šnitti võetakse kinost.
Õhtune oleng Belomori ja teetassiga.
 Juht kaaskonnaga.
Platnoi esitab revolutsioonilist luuletust: Мы говорим Ленин, подразумеваем -партия, мы говорим партия, подразумеваем - Ленин... Понял?
 Helendav zonglöör - kohustuslik osa igast juubeliprogrammist.
 Lenin võtab üle.

No comments:

Post a Comment