Friday, October 24, 2014

"The Work of Director Michel Gondry" (2003)

Umbes nelja tunni jagu kõikvõimalikku materjali, mis Michel Gondry käe alt välja on tulnud - musavideod, reklaamid, sõpradele tehtud animatsioonid, intervjuud, "katsetused", varased lühifilmid jne, jne. Materjali süvafännidele ühesõnaga. Valik on eklektiline ning ehkki plaatidele on sattunud nii mõndagi säravat, tuleb selleni jõudmiseks siiski hea hulk tuhmimat kraami läbi nämmutada. Toimetaja käsi oleks võinud siinkohal karmim ja karvasem olla. 
Mitmed asjad on huvitavad tema hilisemate töödega seoses - näha on mingeid ideede algeid, tehnilisi katsetusi, läbivaid teemasid. Gondry´ ja tema kaastööliste kommentaarid, mis kogumiku mahust u veerandi moodustavad, pakuvad sissevaadet tema töö köögipoolele. Osa neist teadmistest jääb siiski Gondry kange prantsuse aktsendi hammasrataste vahele. Südamlikud on ka stseenid, kus neurootiline ja komplekside küüsis vaevlev Michel Gondry oma ema kõrval istub ning lapsepõlve meenutab.
Gondry lühivormidele on omane liikumine (kaamera pöörleb, libiseb, kiirustab, kallutab, jälitab...) ning loominguline lähenemine erinevatele tehnikatele - nii mõnelgi juhul on kahe lihtsa elemendi kombineerimisel või mõne loomingulise protsessi teistpidi pööramisel saadud ootamatu ja huvitav tulemus. Visuaalsete kujundite pool paistab eelkõige jõudu ammutavad Gondry´ alateadvusest, alates lapsepõlve hirmuunenägude elementidest kuni täiskasvanulike fantaasiate ja freudistlike hirmudeni. Muidugi on iga (muusika)video ka konkreetse artisti nägu, kellega Gondry koostööd teeb, kuid nagu muusikud isegi intervjuudes tunnistavad, on Gondry paras pedant ja diktaator võtteplatsil ning all in all on lihtsam end tema juhendamise alla usaldada - niikuinii kukub järjekordne kuldmuna välja (täiesti irooniavabalt, kusjuures).
Neile, kes siiski samavõrd mahukat filmiõhtut ette võtta ei viitsi, mupoolsed soovitused juutuubi linkide vormis:
Lühifilm "One Day" (2001) sitajunnist, kes oma omanikku jälitama asub ning mõrvakatses süüdistab.
Video Becki loole "Deadweight", kus kõik toimub äraspidimaailmas.
Üks paljudest The White Stripes´ile tehtud videodest. Live action filmikaadrid piksilleeriti ja tehti neist legoanimatsioon.
Gondry oli pikaaegne koostööpartner ka prantsuse bändile Oui Oui - siin nende video loole "Ma Maison", kus sebivad ringi inimmutukad.
Gondry kogus algklassides tuntust sellega, et leiutas efektiivse mootuse palja naise joonistamiseks.

No comments:

Post a Comment