Thursday, October 30, 2014

"Phantom of the Paradise" / "Paradiisi fantoom" (1974)

Üks väga tipp-topp vaatamine-kuulamine Brian De Palma käe alt, mis näitab kõigile näosaate fännidele, kui mitmekesiselt, mitmetasandiliselt ja mitmekordselt võib paroodiat teha. "Paradiisi fantoom" keskendub muusikatööstuse hirmude ja himude naeruvääristamisele "Ooperifantoomi" võtmes, kuid leidub viiteid mitmetele teistelegi klassikalistele kino- ja kirjandusteostele. Naispeaosas särasilmne ja ööbikuhäälne Jessica Harper. Fantoomina, kes "kurja kavatseb, kuid korda saadab head" William Finley.
Noor helilooja Winslow kirjutab rokk-ooperit Goethe "Faustist". Sellest huvitub muusikatööstuse hall kardinal härra Swan. Winslow elutöö varastatakse kõige alatumal kombel, lihtlabase valega. Järgneb kiire allakäik, kuid Winslow osutub kõvemaks pähkliks, kui kurjad muusikaprodutsendid aimata oskavad ning peagi hakkavad saabuma tervitused teisest ilmast.
Surematu muusika ümber moodustub armu, viha ning kättemaksu kolmnurk mehest, kes selle kirjutas, naisest, kes seda laulis ning tüübist, kes selle varastas. 
Musa ja laulud on mõnusalt funkid, kogu asja disain väga 70ndad ja väga retro, silmal kohe kena vaadata, ning huumor läheb õigesse kohta ega ole oma sihtmärke kaotanud tänapäevagi kontekstis (pigem on muusikamaailma tipud muutunud veelgi enam saatanlikult kättesaamatuteks). Tasub vaadata-kuulata!

No comments:

Post a Comment