Sunday, December 28, 2014

"Бобры идут по следу" / "Koprad ajavad jälgi" (1969)

Järg eelmise postituse lühifilmile "Ettevaatust, havi!". Psühhedeelia jätkub. Karakteritearengus on vahepeal toimunud märkimisväärsed muutused. Vähi ja Havi kodune idüll on lõhutud, nad on allakäinud, omandanud platnoidele omase sõnavara, joovad ja suitsetavad. Endisest kultuurihuvist annab märku vaid seinal rippuv kitarr...
Juba esimeses episoodis tekkis tahtmatu paralleel kopralaste ja "Kevade" peategelaste vahel, siinses osas see tunne vaid süveneb - üks pikaldane tüüp, kes alati sööb (Tõnisson), ilus patsiga tüdruk (Teele), pahandustesse sattuv aktivist (Toots), kuri kooliõpetaja (Köster), hajameelne vahimees (Lible), hädaldav ja õrnahingeline Hirv (Arno Tali). 
Siinses episoodis läheb koolist kaduma Havi, kes on kopralaste loodusõpetuse tunni eksponaat. Muidugi on Havi varastanud tema truu sõber Vähk, kes nüüd kõiki teisi metsaloomi süüdlaseks püüab lavastada. Kopralapsed ajavad jälgi.
Tasub mainida, et tegelikult on nende kahe filmikesega seotud mitmed nõukogude kino klassikud - Krabi häält tegi Anatoli Papanov ("Nu pogodi" Hunt), animaatorina töötas mõlemi kallal noor Juri Norštein, "Koprad ajavad jälgi" stsenaariumi autor on Emil Braginski. 
 Lible.
 Köster.
 Arno, Tõnisson, Raja Teele.
Toots.

No comments:

Post a Comment