Thursday, January 3, 2013

"Добро пожаловать или посторонним вход воспрещен" / "Tere tulemast ehk Kõrvalistele isikutele sissepääs keelatud" (1964)

Režissöör Elem Klimovi diplomitöö, lahe satiiriline komöödia nii väikestele kui suurtele, kus sulaaegse ühiskonna kitsaskohad on kokku võetud pioneerilaagri seinte vahele. Tsensuur tahtis filmi algul ära keelata, kuna vanaema matuste stseenis kujutatud vanaema portree meenutanud liialt seltsimees Hruštšovi, samuti tehti nalja maisitõlviku üle, mis maskeraadil "põldude kuningannaks" krooniti. Saatuse irooniana nägi aga filmi Hruštšov isiklikult ja talle meeldis, lubades selle täiesti antihruštšoviliku filmi kinolevisse: "Mis te seda filmi kinni hoiate? See on ju naljakas..."
"Tere tulemast..." peategelaseks on Kostja Inotškin, kes reegliterikkumise pärast laagrist välja heidetakse, kuid hirmust kojumineku fataalsete tagajärgede ees otsustab paigale jääda ja sukeldub põranda alla. Temast saab pioneerilaagri esimene dissident. Sõprade abiga õnnestub tal oma ebakindlat olukorda esialgu säilitada, kuid lähenemas on vanemate külastuspäev, mil tema saladus avalikuks võib tulla. Lapsed asuvad plaani pidama, kuidas suurejoonelistest ettevalmistustest haaratud Dõninit üle kavaldada. 
Laagripealiku, autoritaarse seltsimees Dõnini rollis särab Jevgeni Jevstignejev, kes kummalisel kombel just selle kerge lastefilmiga laiemalt tuntuks sai.
Film näeb ilus välja ka, mis 60ndate nõukogude lastefilmide puhul pole sugugi väike asi. Mõned lähiplaanid eksalteeritud nägudest mõjuvad otse eisensteinlikult. Seda enam olin üllatunud, lugedes, et võtted kestsid vaid neli ja pool kuud (hea et sedagi, kuna filmiprojekti taheti vahepeal sulgeda).
Hea lõbus film millega uut aastat alustada. Vaadake aga!
А чё это вы тут делаете?

No comments:

Post a Comment