Monday, January 6, 2014

"The World´s End" / "Maailmalõpp" (2013)

...ja veel üks briti žanriparoodia, sedapuhku noorelt režissöörilt Edgar Wrightilt. "The World´s End" on III osa triloogiast, kuhu kuuluvad veel sellised varasemad menukid nagu "Shaun of the Dead" (2004) ja "Hot Fuzz" (2007). Ühist on neil nii palju, et igaüks parodeerib teatud tüüpi meinstriimkino (vastavalt: zombifilmid; sobimatute võmmide action-komöödia; tulnukate invasioon) ja on esindatud teatud värvitooniga (punane; sinine; roheline), mis omakorda vastab armastatud Cornetto-jäätise kolmele maitsele (maasika-vanilje; originaal; piparmündi-šokolaadi). Cornetto jäätis olevat linnalegendi järgi veel efektiivne pohmelusravim ning siin ongi ehk suurim ühildumispunkt nimetatud filmide ja jäätiste vahel, sest mida mõnusamat laisal hommikul vaadata kui action´ist, teravmeelsest dialoogist ja ägedatest inglise näitlejatest (Nick Frost, Simon Pegg, Martin Freeman) kubisevat tempokat komöödiat. Cheers!
"Maailmalõpus" naasevad 5 lapsepõlvesõpra unisesse kodulinna Newton Havenisse, et lõpule viia keskkooli lõpuõhtul pooleli jäänud missioon - läbida "Golden Mile", 12 heast inglise pubist koosnev linnatuur. 
Oma paarkümmend aastat lahutab mehi eelmisest ebaõnnestunud katsest. Selle jooksul pole muutunud mitte ainult meeste väärtushinnangud, eluviis ja -standardid, vaid ka väike turvaline Newton Haven. Nimelt avastavad kamraadid poolel teel, et linna on üle võtnud tulnukad ning muhe arveteõiendamine minevikuga muutub sujuvalt võitluseks enda ja inimkonna ellujäämise eest.
Lisaks vaatamisele tasuks tähelepanelikult kuulata filmi OSTi, kust leiab valiku rokiklassikat (nt: Pulp, Blur, The Doors, The Soup Dragons, Primal Scream,  The Stone Roses).
Tehnilise poole triviast tasub esile tuua, et kolm ajastut, kus film toimub (meeste lapsepõlv - u 80ndate lõpp-90ndate algus; tänapäev; postapokalüptiline maailm), on üles võetud erinevate tehniliste vahenditega: 16 mm; digitaalne ja 35 mm formaat. Annab sellist mõnusat ajastufiilet asjale juurde.
Wrighti Cornetto-triloogiast oli see minu jaoks tugevaim film - sai nii nutta kui naerda, nagu öeldakse. 

No comments:

Post a Comment