Sunday, January 26, 2014

"Kurepoeg" (1967)

Veidi eesti nukufilmiklassikat - Elbert Tuganovi "Kurepoeg". Stsenaristiks Valdo Pant, kunstnik Henno Käo, muusika Arvo Pärdilt, operaatoriks Arvo Nuut. Muljetavaldavad tiitrid. Koostöö tulemuseks väike lõunamaine seikluslugu kurepoja eksirännakutest. 
Silma hakkas mitmeid lahedaid stiilielemente, nagu vedrust tuulispask või kurepoja egituse stiilis silm. Aga üldiselt selline tubli keskmine Nukufilmi toodang, mis Tuganovi tuntumate teoste varju jäänud.
Ei oskagi täpselt öelda, millest siin juttu oli, parajalt absurdne fantaasia egiptuse ja aafrika teemadel. Progressiusku kurepoeg soetab mootori, et lõunamaale lennata. Kohtab seal habetunud bandiiti, kes vaarao hauakambrit läheb röövima. Seda satub tunnistama uudishimulik väike neeger oma eesliga. Bandiit varastab kurepoja mootori ja neegri eesli ning läheb kõrbesse äri tegema. Kurepoeg leiab ta aga oma uue sõbraga üles. Järgneb tagaajamistseen, kus kurepoeg ja neegripoiss põgenevad motoriseeritud krokodilli seljas, bandiit ajab neid tõukerattaga mööda liiva taga. 
Veel üks vahepala kapitalismist kõrbes - mingi kuldsete huultega ahv pakub kosmeetiku teenuseid.
Kurepoeg, eesel ja neeger satuvad metsiku suguharu saagiks. Bandiit ka. Suguharul on mingi moodne pesumasin, mille abil bandiidist vabanetakse. Kurepoeg viib vaarao ehted hauakambrisse tagasi ja läheb koju. Kõik.

1 comment: