Wednesday, December 26, 2012

"Kráska v nesnázích" / "Iludus hädas" (2006)

Taas üks kena komöödia sugemetega draama, mis on oma kandva idee laenanud Robert Gravesi luuletusest  "Beauty in Trouble". Kergelt seebiooperlikust algusest hoolimata haarab film peagi oma veidravõitu inimsuhete, tugeva autorikäekirja ja kauni screenplay´ga. Filmi saadavad mitmed laulud andeka tšehhi artisti Raduza esituses, kaasaarvatud Robert Gravesi viisistus.
Lugu saab alguse 2002. a Praha üleujutustega, kus meie kangelanna kaotab suure osa oma varast ja ta abikaasa Jarda on sunnitud elatuma autovargustest, sellal kui astmaatikust pisipoeg hallitust hingab. Hiljem leiame ta aga nautimas itaalia päikest tüüne basseinipinna äärest - peategelase elukulg ja heitlikud inimsuhted on kujutatud läbi muutliku vee metafoori.
"Iludus hädas" on kaasaegne muinasjutt vaesest ja ilusast tüdrukust, kel on valida oma abikaasa ja laste isa, matšoliku Jarda ning unistusteprintsi, emigrandist härra Benesi vahel. Nende teed ristuvad kui printsi hobune, antud juhul luksusauto, Jarda poolt ära tõmmatakse. Tänu kaasaegsele tehnoloogiale peab viimane mõneks ajaks vangi minema ja Benes saab lähemalt tutvuda tema võluva abikaasa Marcelaga.
Jardaga seob Marcelat füüsiline tõmme ning ühine minevik, Benes suudaks aga anda kindlustunde ja idüllilise elu Itaalia veiniistanduses. Järgneb suhetekeerdkäik, millesse oma panuse annavad Jarda süvausklik ema, kes võitleb perekonna ühtsuse eest; Marcela kasuisa, keda huvitab vaid iseenda heaolu ning Marcela ema, kes kuulab eelkõige oma abikaasa kahtlase väärtusega soovitusi.
Selle suhteliselt klišeeliku loo põhiteemadele (armastus, seks, raha) on märkamatult külge poogitud taustteemasid, mis muudavad filmi oma loost suuremaks. Siin puudutatakse nii Tšehhi keerulist ajalugu kui tehakse sotsiaalkriitikat tänapäevase ühiskonna suunas. Filmi suurimaks tugevuseks on aga näitlejatööd ning ambivalentsed tegelased, kellevahelised suhted vaid silmapilgutusega ümber mängitakse. Niisamuti jõuab vaataja korduvalt oma sümpaatiat ümber jagada, sest kes on hea ja kes halb ning kes kellega manipuleerib, jääb lõpuni selgusetuks. Erilist tähelepanu väärib Jiří Schmitzer´i mängitud Richard, Marcela kasuisa, kelle erialaks on inimestele hinge sittuda, tehes seda peenelt, järjekindlalt ja valimatult.

No comments:

Post a Comment