Monday, November 12, 2012

"Ussinuumaja" (2012)

 
Teine põnev uus eesti animatsioon on Priit Tenderi "Ussinuumaja". Koos eelmises postis tutvustatud "Villa Antropoffiga" esindavad need kaks, meeleolult ja teostuselt üsna vastandlikku filmi, omamoodi kogu kaasaegse eesti animatsiooni kahte põhivoolu – soomeugrilik raskemeelsus, süngus ja tumedus (Tender) ning mängulisus, huumor ja sürrealism (Jancis).
Priit Tenderi film põhineb tšuktši muinasjutul ussinuumajast (ilmunud ka Andres Ehini koostatud tšuktšimuinasjuttude kogumikus „Unesnõiduja“(1981)). Lastetust mehest, kes rajab merekaldale veidra kivist ehitise, paneb sinna elama vaglad ning nuumab neid algul hüljeste, hiljem oma viljatu naisega.
Käimas on ka koostööprojekt visuaalantropoloogi Liivo Niglasega, mille tulemusel peaks valmima dokumentaalfilm „Teekond ussinuumajani“. Selles vaadeldakse filmi vastuvõttu tšuktšide ning nende kultuuriruumist väljapoole jääva publiku poolt. Juba teema ühe traditsioonilise narratiivi tõlkimisest kaasaegse meedia keelde on põnev, kuid kahtlemata pakub lisakonflikti kahe maailma kõrvutamine – inimesed, kellele lugu on oma ning teised, kellele tegu vaid põneva eksootikaga.
Ehkki visuaalselt ja emotsionaalselt kaugelseisvad, on "Ussinuumaja" ja "Villa Antropoff" ideeliselt lähedasemad, kui esmapilgul tundub. Nagu Tiit Tuumalugi oma Postimehes ilmunud arvustuses „Euroopa spliin ja tšuktš“ (06.11.2012) mainib, on filmid kui ühe mündi kaks külge. Jancis toob välja negatiivse programmi, euroopa heaoluühiskonna mandumise ja ammendumise (samas on endiselt neid, kes selle poole ihalevad). Tender aga ühe võimalikest postiivsetest lahendustest, põlisrahvaste teistmoodi tarkuse ning tasakaalu leidmise inimese ja looduse vahel. 

Mõlemaid filme saab näha Animated Dreamsil valimiku "Uus ja uhke Eesti Anima" raames. Minge vaatama!
(Tallinnas 15.11 kl  22:00 ja 17.11 kl 18:00 kinos "Artis". Tartus saab Animated Dreamsi paremikku näha 27.11 "Elektriteatris" südaööl ja hiljem).
Tehniliselt segas Tender 3D ja joonisfilmi -
meeldejäävaks võtteks oli elusnäitlejate kasutamine filmitegelaste miimika loomisel.
Tulemuseks tööstuslik, kummastav ja hirmutav maailm.  

2 comments:

  1. Lugupeetud Kinoglaza.
    tahtsin göttingeni eestifilmiklubile kinkida parimat, mis meil on, s.t p.pärna filmi ...ja teeb trikke.
    ...ja teeb trikke sisaldub dvdl "priit pärn. varased teosed". soetasin siis ja vaatasin oma lemmikut.
    1:47 peal kiilus kinni! seal kus jänes vaatab põõsast. proovisin veel, ei midagi. vahetasin pleierit, ikka.
    ei annud teda ka n.ö edasi kerida, 1:47 peal hangus asi nii ära,et tuli pleier kinni panna ja program not responding jne.
    teisi filme kannatab vaadata, head filmid on. aga mu lemmikut...

    vahetasin siis filmi poes teise eksemplari vastu ümber. müüja pani veel kirja: Ja teeb trikke, 1:47 peal hangub, programm jookseb kokku.

    tahtsin siis enne kinkimist ikka oma lemmiku ära vaadata.
    1:47 peal kiilus kinni! jänes vaatab põõsast!!!

    tallinnfilmi lehekülg ütles: 404 forbidden.

    tallinnfilmi levitaja efsa kontaktisik ütles out of office 14-18 02. 2013 (kirjutasin 20.02). pealegi on neil seal vist struktuursed reformid.

    ei saa mina oma lemmikfilmi vaadata, ei saa göttingeni eestifilmiklubi, ei saa äkki keegi maailmas!!!

    ehk oskab kinoglaza aidata?

    valdo "valper" valper


    ReplyDelete
    Replies
    1. jama jah nende dvd-dega...ma ise ostsin Pikkovi lyhifilmid mõne aja eest, seal otsustasid menüüd mitte töötada.
      aga lae "...ja teeb trikke" arljoverist .avi-na alla:
      http://multiki.arjlover.net/info/zelenyj.medvezhonok.avi.html
      seal on tema teised varased asjad ka olemas.

      Delete