Wednesday, January 12, 2011

Ohvitserid ja armastus

"Suudlus" (1983) / "Поцелуй" (1983) 
R: Roman Balajan / Роман Балаян

 Tšehhovi novellil põhinev film "Suudlus" on kena nõukogude-aegne kostüümidraama, pakkudes kerget hõngu nii aadellikust (sisuliselt) kui nõukogude (tehniliselt) Venemaast.
"Suudluse" kirjutas Tšehhov kõigest 27-aastaselt, võibolla seepärast on kogu sündmustikus midagi kergemeelset ja nooruslikku.
Noored teenistuses olevad ohvitserid kutsutakse lähedalasuva mõisniku juurde teed jooma. Kui ametlikum osa lõppeb ja noormehed daamidega valssi hakkavad keerutama, läheb porutšik Rjabovitš (Oleg Jankovski) ringi jalutama. Satub ühte pimedasse tuppa, kus eksituse läbi tervitab teda noore neiu embus. Kumbki ehmub juhtunust ja kaob pimedusse. Ülejäänu on Rjabovitši mõtisklused ja igatsused toimunu üle.
Filmis teeb lisaks Oleg Jankovskile kaasa ka nooruke Oleg Menšikov. Kui veel arvestada, et režissööritoolil on oma linateosega "Lennud unes ja ilmsi" äsja vene kino kõrgustesse tõusnud Roman Baljanin, saamegi kokku meeldiva ajastutehõngulise filmikese, mida võiksid vaadata nii vene kirjanduse kui kino austajad. Paraku jääb mingist sisemisest särast asjal siiski puudu. 4/10



Ohvitserid jõudehetkel.
Nooremohvitser (Oleg Menšikov) lahutab meelt kitarrimänguga. Kaunis muusika on tegevuse saatjaks kogu filmis.
Rjabovitš päikese paistel unistamas.
Kellel ei vea kaardimängus, sellel veab armastuses...

No comments:

Post a Comment