Saturday, December 25, 2010

Veidi Šašlõkistani romantikat...

"Kuu-isa" (1999) / "Лунний папа" (1999)
rež: Bahtyar Hudojnazarov

Ja taas üks leid, mille üle rõõmu tunda - 1999. aastal Saksa, Jaapani, Vene, Tadžikistani, Usbekistani, Austria, Šveitsi ja Prantsuse koostöös valminud filmike, mille tõstavad tavapärasest romantilisest komöödiast kõrgemale head näitlejatööd ning ootamatud süžeepöörded.
Tegevus toimub ühes Kesk-Aasia "Šašlõkistanidest". Ehkki filmimispaigana kasutati Tadžikistani, võinuks taoline välja näha ükskõik milline muu selle piirkonna väikeküla. Näitlejannaks saamisest unistav Mamlakat (Tšulpan Hamatova) jääb rasedaks, isa aga kaob ööpimedusse. Järgneb sekeldusterohke odüsseia, mis päädib sobiliku kandidaadi leidmisega. Ilusa pulmastseeniga võinuks asi lõppedagi, siin aga tegevus alles algab. Tempokas askeldamine, mis annab tunnistust meist sootuks erineva temperamendiga rahvusest, tavad, mille tagapõhju võime vaid oletada ja kummalised tegelased annavad filmile oma vääringu. Samas- film ei ole etnograafia ja palju on ka liigset kitši ja stereotüüpsust. Ennetan siin juba neid, kel tekib kiusatus seda Emir Kusturica töödega võrrelda - jah, sarnasused on olemas. Lõpplahenduse poolest meenutab eriti tema "Undergroundi", aga vaadake parem ise!
Mõni sõna veel näitlejatest:
Naispeaosas kaunis Tšulpan Hamatova (tuttav nt seriaalist "Doktor Živago" (2006) või filmist "Goodbye, Lenin!"(2003), mõlemis kehastas ta sama nimega kangelannat: Larat). Nagu "Doktor Živagogi" puhul jäid andekusest hoolimata häirima tema ilmselgelt slaavipärased näojooned (Živago Laragi oli pigem eksootiline kaunitar, poolenisti prantslanna), mis ei lasknud tal oma tausta, riietusse ja rolli täielikult sisse sobituda. Teisalt rõhutasid need mõneti tema isoleeritust külast ja "teistsugusust". Tema nimi, muide, tähendab tatari keeli "Hommikutäht", sündinud on ta Tatarstanis.
Tema venda, sõja-trauma all kannatavat Nasreddini mängis sakslane Moritz Bleibtreu, kes oma noorusest hoolimata on osalenud juba mitmeski märkimisväärses linateoses: "Lola jooks" (1998), "Eksperiment" (2001), "Munich" (2005).
Mamlakati armastatut, aferisti ja rüütlit Alikut kehastas aga gruusia päritolu Marab Nindze. Vähemalt minu jaoks oli just tema filmi hing, kõige säravam sellest suurest rahvastepaablist, kes ekraanil üles astusid. Katsun tulevikus tema tegemistega end lähemalt kurssi viia ja ka teisi osatäitmisi jõudumööda tutvustada, sest imdb-i teada on neid tema hingekirjas juba 56.
Mamlakat naistearsti juures.
 Rahvaansambel "Lõikus" naistevanglas esinemas.
 Mamlakat ja Alik hellushetkel.
 Vend, õde ja väimees.

No comments:

Post a Comment