Sunday, January 8, 2012

"Стиляги" / "Moevennad" (2008)

Kuna režissöör Valeri Todorovskist ja noorest näitlejast Anton Zhaginist on siin juba mõnes postituses juttu olnud, siis tuleb mainida ka nende esimest koostööprojekti "Moevendi". Eesti filmivaatajale on arvatavasti tegu juba tuttava linateosega, sest veel mõni aeg tagasi oli see DVD-poodides ja hästivarustatud Maximateski kenasti saadaval hinnaga 25-99 krooni.
Tegu on ühe mu isikliku lemmikuga, mida ikka on hea aegajalt üle vaadata. See ei taotle vaimseid sügavusi, mida muusikalid enamasti ei teegi (kui üksikud erandid, näiteks Trieri "Tantsija pimeduses" välja arvata). See-eest pakub aga ilusat kaameratööd, koreograafiat ja hääd vene muusikat.
Film viib meid 50ndate Moskvasse, kus tegutsevad nn sitljagid ehk eestikeeli lõngused. Nad kannavad tolle aja kohta kohta ekstravagantseid, ja mis veelgi hullem, läänelikke riideid, jaburaid soenguid, kuulavad džässi ja unistavad USAst. Nagu noored ikka, vastanduvad nad sellega nii valitsevale korrale kui oma vanematele ja satuvad paksu pahandusse. Noorus kaob, aga sõprus jääb ning, nagu lõpus nenditakse, on hullem alles ees.
Peategelase Melsi (Anton Zhagin) isa rollis võib näha Sergei Garmaši, tema sõbra Fredi papsina astub üles Oleg Jankovski.
Olulisim on filmi juures aga muusika. Ajastule ja tegevusele kohandatud töötlustes võib kuulda vene roki paremikku. Mõned näited: "Человек и кошка", mida originaalis esitab rokkgrupp «Ноль», "Я люблю буги-вуги" ansamblilt «Зоопарк», "Песня старого джазмена" - originaalis «Машина времени» lugu «Старый корабль», KINO artisti Viktor Tsoi lugu "Восьмиклассница" (sõnad, v.a refrään muudetud) jpm. Uurige ise venevikipeedia ja youtube´i vahendusel ning kindlasti leiate midagi meeldivat!
Kes tahab tõsisemat ja põhjalikumat sissevaadet lõnguste argipäeva, peab ilmselt lisaallikad appi võtma. Muusikalina panen sellele aga täispunktid, sest oluliselt paremaks asja teha ei saa. Võibolla oleks võinud filmi veidi kärpida, 130 minutit hakkab lõpu poole venima, kuid tegelaste kasvamise perspektiivi asetamiseks on kõik toimuv omal kohal. 
Uurige ise, mida tähendas kondiplaatidelt muusikat kuulata, šifooni kanda ja PVA liimiga juukseid tuunida.
Filmi kõige mõjusamaks looks oli kahtlemata räpp-töötlus Nautilus Pompiliuse loost "Скованные одной цепью", 
Lõpetuseks karikatuur "müüdavatest hingetest". Vaadake ette, noored!

No comments:

Post a Comment