Saturday, January 10, 2015

"The 7th Voyage of Sinbad" / "Sinbadi 7. reis" (1958)

Lahedad eriefektid ei tee veel halba filmi heaks, kuid need võivad teha halva filmi huvitavaks. "Sinbadi" ei vaadata režissööri, näitlejatööde, dekoratsioonide või dialoogi pärast. Selle võluks on Harryhauseni elavad pastiliinikamakad, mis draakonite, kükloopide või hiidlindude kujul üksteisega madistavad. Ühelt poolt koosneb tema efektide tööriistakast suht piiratud arvust võtetest, mida üksteisega kombineerida - kui oled mõnda temaga seotud filmi näinud, tead, mida oodata, teisalt on see nostalgikutele ammendamatu varasalv. Sedamööda, kuidas tehnoloogia arenes, jäid harryhauseni-tüüpi efektid enam odavate B-filmide pärusmaaks. Tänapäeva vaatjale on "Sinbad" juba pika hambaga filmielamus - see on nii halb, et see on hea. Ometi oli omal ajal tegu igati tip-top Columbia Pictures´i produktsiooniga, mis sai lubada omale 50ndate Hollywoodi parimat.
Sinbad satub merereisil kokku kurja võluriga, kellelt kükloobid on röövinud võlulambi. Et motiveerida Sinbadi ohtlikku reisi veelkord ette võtma, muudab võlur Sinbadi tüdruksõbra  tibatillukeseks. Purjed heisatakse ja minnakse taas seiklustele vastu. Kurja võluri üheks halvimaks omaduseks on lapstööjõu kasutamine - lambi sees elab nimelt u 10-aastane poisike. Et see alaealine džinn vabastada, tuleb lamp leekidesse heita. Ometi on teenistusaeg võluri juures džinni sedavõrd ruineerinud, et ta otsustab vabatahtlikult oma teenistust jätkata, nüüd Sinbadi kajutipoisina.
(Eklektiline meeskond ohtlikul retkel, et leida võluese, mis on põhipaha kinnisideeks ning see kaljuservalt laavasse heita...meenutab veel üht tänapäeva populaarset linateost?)
Stilistikalt on film üsna igav. Selline Hollywoodi pseudo-eksootika, mis ei näinud litritest ja kassikullast kaugemale. Rollid on ka üsna stereotüüpsed (vt nt kurja võlurit ülemisel pildil - põhiline feature on kulmud, mille kaldenurga järgi saab filmi jooksul aru, kui kurja mõtet ta parasjagu mõtleb). Harryhauseni plastiliinloomadki pakuvad elavamaid käitumismustreid, kui enamus meeskonnast. Nt on nunnu stseen, kuidas kükloop, oodates Sinbadi meeskonnaliikme küpsemist, omale lõkke äärde kolmejalgse tabureti alla tõmbab. Aga üldiselt jah...nagu on ja ei ole ka.
Müdin ja madin:
Lapstööjõud on tõsine probleem.

No comments:

Post a Comment