Monday, March 17, 2014

"Sünnipäev" (1994)

Ega lastejoonistustel põhinevaid animatsioone Eestis teab kui palju tehtud polegi. Viimastest aastatest tuleb meelde vaid A-filmi "Mis mõttes?" seeria, aga see oli ka selline rahvusvaheline projekt ja ehkki laste disainitud ja jutustatud, oli siiski täiskasvanute poolt kenasti organiseeritud-süstematiseeritud ning üsna sidusateks lugudeks kombineeritud. "Sünnipäev" tundub selles osas koolieelikute fantaasiale lähemal olevat, et ka lugu on siin kõike muud kui lineaarne, üks pidev möll käib ning tähelepanu liigub sujuvalt ühelt detaililt teisele. Lapsed ei kujuta, vaid pigem kirjeldavad maailma oma joonistustes - loo jutustamine tuleb neil pildiliselt tihti pareminigi välja kui sõnades. Ole valmis, et see  võib olla pikem ja segasem kui algul oodatud.
Kellelgi on sünnipäev. Kuskil on kurjad päkapikud mootorsaagide ja automaatidega. Lambi ümber käib vihane putukate õhulahing. Tädid ronivad laua peale ja hakkavad kiledal häälele laulma. Põrsas parandab oma tõukeratta noaga ära. Bruegheli maali pimedad komberdavad ringi ja segavad.
Värvid on säravad, rõõmsad ja veidi juhuslikud. Hääled maniakaalsed, helipilt...noh, huvitav (originaalheli autor on muide Sven Grünberg).
Tempokas fantaasialend, milleni jõudmiseks peaks hea mitu purki seeni ära sööma.

No comments:

Post a Comment