Sunday, February 16, 2014

"Варежка" / "Käpik" (1967)

Veel üks Katšanovi lühike nukufilm, mis "Gena" DVD lisade hulka oli pistetud. Räägib kurva loo väikesest tüdrukust, kes väga tahab koera võtta, aga ema ei luba. Tüdruk kujutab siis ette, et tema punane käpik on koer ning osaleb temaga isegi koerte võistlusel, kus neil läheb suhteliselt hästi. Lõpus hakkab tüdruku ema tema pärast muretsema ja hangib ikkagi päris koera.
Armsa ja südamliku mulje asemel, jätab see lühike lugu pigem õõvastava mulje. Tüdruku ema on sotsiaalsest elust võõrandunud hipster, kes vedeleb päevad läbi diivanil, ninapidi raamatus ja moodsad prillid ees ning saab vaevu-vaevu lõunasöögi keedetud. Tüdruku mängimine oma käpikuga ei jäta samuti "oh seda laste fantaasiat!" efekti, vaid tundub algava psühhoosi ohutulena. Ja koertevõistlus... no Mr. Bean käis ka oma Teddy´ga mingil lemmikloomade võistlusel (ja võitis), aga siin tekib hoopis mure tulevase koolikiusamise pärast, mille osaliseks pettekujutelmade küüsi langenud tüdruk saada võib.
Siuke kurb lugu. Ja hoiatav.

2 comments:

  1. olen seda filmi näind ja sellepärast su hinnang ja see 5/10 läks pisut hinge.
    eks ma polnud omal ajal ka nii kalestunud kui praegu, igatahes oli film mu jaoks küll sügavam ja südamlikum kui mingi davajte-žitj-družno värk, mis võiks tegelikult iseloomustada neidsamu gena ja potsataja multikaid.

    ReplyDelete
  2. Vabandust - ei tahtnud kellegi lapsepõlve kallal ilkuda.
    Aga ära neid hindeid nii väga tõsiselt ka võta - need on rohkem mulle endale juhised filmimälus orienteerumiseks.
    Davajte žitj družno!

    ReplyDelete